Наказателен състав на Врачанския окръжен съд постанови осъдителна присъда за 29-годишната Ц. П., предизвикала жестоката катастрофа с 3 трупа на Е-79, пише "Конкурент".


Софиянката бе призната за виновна в това, че на 9 април 2018 г. на пътя между Монтана и Враца, на около кимолетър преди разклона за Вършец е нарушила закона за движение по пътищата и е предизвикала катастрофа, при която по непредпазливост е причинила смъртта на трима души, а на други двама - средни телесни увреждания.

Подсъдимата Ц. П., която управлявала лек автомобил „Ситроен“, решила да предприеме изпреварване на движещия се пред нея автобус „Сетра“, увеличила скоростта си на движение до 127.9 км/ч, навлязла в насрещната лента за движение, след което рязко завила, за да се върне в своята лента.

При тази маневра обаче изгубила контрол върху автомобила, той започнал да се движи зигзагообразно, върнал се в насрещната пътна лента и челно се ударил в движещият се в своята лента „Форд Галакси“. В този лек автомобил пътували пациенти, които били транспортирани за хемодиализа в многопрофилната болница в Монтана.

На място загинали шофьорът на „Форд“-а А. Б. от Монтана, седящият до него  М. Й. от Бяла Слатина, а по-късно във врачанската болница починал и още един от пътниците – А. А., също от врачанско. При пътно-транспортното произшествие са нанесени средни телесни повреди на В. Л. и Д. А. от същия автомобил.

В съдебната зала днес подсъдимата разказа, че тя също е пострадала при катастрофата. До момента е претърпяла четири операции и й предстоят още няколко хирургични интервенции за изваждане на пирони от тялото й.

Към близките на пострадалите тя се обърна през сълзи с думите: „Не исках това да се случи. Много съжалявам за всичко, което съм ви причинила! Много пъти си мислих да отида при всеки от вас лично да се извиня. И на мен ми беше трудно. Не съм лош човек. Винаги съм се опитвала да постъпвам добре. Колкото и да искам, не мога да върна времето назад! Знам, че много съдби съм засегнала! Съжалявам!“.

По искане на защитата делото премина по реда на съкратеното съдебно следствие. Подсъдимата изцяло призна всички факти, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт.

За извършеното престъпление по непредпазливост съдът определи наказание от четири години и шест месеца „лишаване от свобода“, което след редуцирането с една трета, е три години. Изпълнението на това наказание се отлага с максималния възможен изпитателен срок от пет години.

За пет години, също близо до максимума, тя е лишена от правото да управлява МПС. Присъдата бе постановена при превес на смекчаващи вината обстоятелства, каквито са чистото й съдебно минало и добрите й характеристични данни.

Тази присъда не е окончателна и може да бъде обжалвана или протестирана в петнадесетдневен срок пред Софийския апелативен съд.