Така наречените фалшиви новини, обикновено са насочени към разрушаване на репутацията на определени хора - политици, общественици, познати лица и общественици. Това заяви пред Канал Явор Колев, началник на отдел киберпрестъпност в ГДБОП.

Вчера например, попаднах на споделена новина, че НАТО ни облива с отрови от самолети. Това е една стара новина, която има за цел  да сплаши хората, да разколебае нашата позиция да бъдем член на НАТО и по този начин се използват тези пропаганди методи. В момента фалшивите новини се разпространяват мигновено чрез фалшиви профили в социалните мрежи.  Дадена новина се споделя до приятелите ти във фейсбук и достига до ужасно голяма аудитория. Изследванията показват, че над 70 процента от децата и възрастните не мога да направят разлика между фалшивите новини и истинските. След като е публикувано в интернет или дадено по телевизията, значи е истина. В сегашната ера, всеки един от нас става генератор на информация и известни хора например, може още повече да влияят на това, каза още той.

На  конференцията, която се проведе вчера и миналата седмица, присъства еврокомисар Мария Габриел. Неслучайно беше маркиран проблема с фалшивите новини, защото тя е влиятелен политик. При нас ежедневно пристигат хора, които имат проблем, или чрез фалшиви профили в социалните мрежи разпространяват срещу тях фалшива информация, която дори би могла да разруши семействата им, или кариерата им. Информацията, която се разпространява в интернет трябва да е от реални хора, реални журналисти и собственици. Зад известни сайтове с известни собственици, може да им се търси отговорност, но когато една новина се появи в сайт еднодневка, тя се разпространява мълниеносно. Този процес може да бъде ограничен, ако има законодателни промени, които да разследват. Ние можем да стигаме до авторите на такива новини, ако имаме право да го правим, заяви Колев.

Ако имаме такова законодателство, това ще спре много злокачественото разпространение, но за целта трябва да имаме законодателна възможност да събираме доказателства в тази насока. Мисля, че всички, които присъстваха на конференцията, всички са съгласни, че това е проблем, който трябва да бъде разрешен. Ще му дойде времето в кратки срокове, категоричен беше Явор Колев