Вицеперезидентът Илияна Йотова поздрави всички българи послучай Деня на независимостта. Ето какво написа тя във фейсбук:

„30 години след като извоюва свободата си, през 1908 г. българският народ се опълчи на Великите сили и показа, че е господар на съдбата си. Силата на националния идеал надделя над конюнктурни и лични интереси.

Преди 112 години България зае своето пълноправно място на картата на Европа. Дедите ни заявиха своята непримиримост, готовност и сили за ново възраждане.


Днес, 112 години по-късно, пишем новия манифест за българска независимост. Събудените българи, с воля, разум и единство отново ще постигнем своята независимост от страха и примиренчеството, от бедността и неравенството, от грижата за качествено здравеопазване и образование, от беззаконието.

Независима България означава достойнство, отговорност, справедливост и перспектива.

Трябват ни силни и стабилни институции – силни с доверието на българите, стабилни с политики в интерес на хората. Трябва ни държавност, която превежда през кризи и защитава правата ни, която градим всички ние, като спазваме законите и Конституцията от поругаване.

Каквото и изпитание да ни предстои, ще го преодолеем с отговорността на истински държавници и с енергията на всички българи, където и да се намират по света.

Нека гордостта от националните възходи надвие горчивината от допуснатите грешки. За да пребъде България!

Честит Ден на независимостта!”