В България често има подвеждане, но аз съм убеден че източниците ми не са ми дали грешна информация. Това заяви писателят Юрген Рот по Нова телевизия, който е в страната ни, за да представи книгата си "Новите български демони" .
Рот обясни, че има записи на всички разговори, които е водил в България и винаги се опира на тях.
В скандалната книга той пише за дълбокото проникването на криминалните структури в политическия, икономическия и обществения живот на България, като едно от замесените имена е на бившия вътрешен министър Румен Петков, който се закани да съди германския журналист. Според Рот Петков няма основания да го съди, защото по думите му написаното е на базата на твърдения от определени източници. "Аз не твърдя нищо, а цитирам просто показания на свидетели за Петков", защити се Юрген Рот. Моите източници не са обикновени полицаи и чиновници, а от най-висшите етажи на МВР, достоверни в моите очи", посочи германският журналист. 
Той свързва Румен Петков с Васил Антонов, депутат в Народното събрание, областен лидер на социалистите и един от най-богатите бизнесмени, който също е от Плевен. В книгата се посочва по показания на следователка, че фирмата на Антонов и на убития  Людмил Конов е била свързана с престъпни структури и е финансирала тогавашния кмет на Плевен Румен Петков. Германският журналист се аргументира, че тази информация му е била потвърдена и от още петима души, но отказа да назове нито едно име. 
Председателят на областния съвет на БСП в Плевен и депутат от БСП Васил Антонов обаче нарече твърденията на Рот "чудовищни измислици" и го призова да се извини. В своя защита той посочи още, че за периода, за който говори Рот в книгата си, неговата фирма все още не е била регистрирана. 
Германският журналист твърди още, че според една голяма част от източниците му на информация има започнали разследвания по случаи на корупция и престъпност, но те са били спирани след нареждане от висшестоящи служители в МВР.
В "Новите български демони" има и друга допусната фактологическа грешка - посочено е, че покойният бивш вътрешен министър Николай Добрев е бил заместник-председател на Комитета на ДС, което не е вярно. Източник на тази информация е проф. Щефан Апелиус, посочи Рот, но потвърди, че не е проверена от втори.
Констатира се и друга грешка в книгата, която се дължи на погрешен превод на български език.
Макар че България е член на ЕС, нормите на правовата държава не са на нивото на европейските. Стоя зад книгата си и това, което съм написал, заяви Юрген Рот. Той добави, че ще е много хубаво, ако прокуратурата се самосезира по описаните  случаи. /БЛИЦ