Вълна от обществени реакции, след като вчера депутатите разшириха границите на неизбежната отбрана. Право на защита у дома, дори без да има влизане с взлом и право да се използва пистолет при нападение с нож, са сред промените в Наказателния кодекс.

Юристи обаче предупреждават, че може да завишат нивото на престъпността. Към момента у нас право да носят оръжие за самоотбрана имат малко над 119 хил души. Това не включва ловните и спортните оръжия, обясниха от МВР.

През 2017 г. в дома на Теменуга Калканова влиза крадец и я обира, докато тя приспива детето си. „Няколко пъти влиза в трапезарията, взима вещи, изнася ги, пак се връща да си хареса нещо. След като полицията дойде – той се върна в 4 през нощта отново, да потърси дали е сменена клюалката, портата през, която беше влязъл, дали има хора, дали може отново да влезе и да си вземе нещо, което е кошмарно”, спомня си жената пред камерата на bTV.

Оттогава за Теменуга нейният дом не е нейната крепост. Законът трябва да дава право на хора като нея да се защитят, твърдят детпутатите. Включително и с пистолет при нападение с нож, ако е заплашен животът им. 

Подобни законови промени са отхвърлени от Конституционния съд още през 1997 г., припомнят експерти. „Ние не можем да стимулираме хората да се избиват. По-скоро друго е – полицията да си влезе в правомощията и да защитава живота, здравето и имуществото на хората”, каза доц. Наталия Киселова.

"Не правото да стреляш, докато обират дома ти, а бързите присъди ще решат проблема с престъпността", казва Теменуга. Крадецът, нахлул в дома ѝ, още не е осъден. Колкото до закона – тя одобрява промените. Крадецът в дома ѝ е младеж с 40 криминални регистрации и 2 присъди за кражба.

Предстои поправките в основния наказателен закон да бъдат подложени на обществено обсъждане, а чак след това окончателно одобрени от парламента.