Задължително е ловците да предават проби за изследване за заболяванията африканска чума по свинете (АЧС) и трихинелоза, напомниха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) във връзка с откриването на сезона за групов лов на дива свиня на 1 октомври.

Вирусът на АЧС не засяга здравето на хората, но изследването е необходимо с цел проследяване за възникнали нови огнища на болестта, както и за целите на анализа и набелязване на мерки за борба с нея.

Изследването за трихинелоза е от изключителна важност за свеждане до минимум на риска от заразяване на хората при консумация на месо, добито от отстреляни диви свине. Изследването се извършва в акредитирани лаборатории, вкл. и в лабораториите на БАБХ. 

Проба

При констатиране на положителен резултат за трихинелоза, лабораторията незабавно информира директора на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ), официалния ветеринарен лекар на общината, където е отстреляно дивото прасе и контактното лице от ловната дружинка, за предприемане на необходимите мерки за обезвреждане на месото.

Положителната проба се изпраща в Националната Референтна лаборатория за диагностика на трихинелозата към Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт. Месото от положителното диво прасе се проследява, събира и изпраща за обезвреждане, обясниха от Агенцията. 

БТА припомня, че на 10 август стана известно, че в луковитското село Карлуково има огнище на африканска чума по свинете (АЧС). Ветеринарните инспектори са установили изхвърлен труп на домашна свиня без идентификационна марка.

Веднага са предприети действия, взети са проби за изследване, резултатът от които е положителен за болестта АЧС. Това наложи свикване на спешно неприсъствено заседание на Областната епизоотична комисия. Определена бе трикилометрова предпазна зона около огнището и бяха предприети мерки за контрол и ликвидиране на заболяването.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук