Не мастило, а кръв и пот капят от писалките на „Капиталци“ тези дни. Всъщност дори не дни, а вече години. Причината – колкото и да ровят срещу депутата от опозиционната ДПС Делян Пеевски, все удрят на камък.

На какво се дължи фиксацията на хората, работещи във флагмана на издателската империя на енергийния олигарх и „сляпо петно“ на българския медиен сектор Иво Прокопиев, можем лесно да се досетим.

Пеевски от години систематично и с доказателства вади наяве престъпленията на каолиновия бос и медиен монополист, държащ под пряк контрол над 25 издания (по изчисления на брюкселския „Ню Юръп“) и под непряк много повече чрез приближени до кръга „Капитал“ журналисти. Необяснимото е, че хора, твърдящи, че са журналисти, прибягват до отчаяни манипулации и лъжи, за да надуят поредния балон срещу Пеевски по заръка на издателя си Прокопиев. И щом спихне, веднага надуват гайдите, че у нас нямало законност и справедливост.

Че за определени хора у нас няма законност и справедливост – няма.

Ако имаше, издателят им отдавна щеше да е застигнат от възмездие по хилядите уличаващи го в нарушение на законите и нагло източване на обществените ресурси сигнали, подплатени с доказателства.

Вместо това обаче държавата и всичките й институции вече години наред се занимава с проверки срещу основния враг на Прокопиев – Пеевски, по сигнали, нестъпващи на каквито и да било факти и истина, идващи от медиите, НПО-тата и политическите проксита на енергийния олигарх. Така депутатът се превърна в най-проверявания човек в България от де що разследваща или контролна институция в тази страна има. Но изходът от въпросните проверки показва все едно и също – нито закони е газил, нито нарушения е правил, нито е точил обществени ресурси. За разлика  от Прокопиев.

Последното доказателство за това е проверка в спецпрокуратурата, образувана по публикации на „Капитал“ от началото на годината, сигнали на НПО-то бухалка БОЕЦ, чийто шеф Георги Георгиев обича да се снима с тарторите си олигарси и преписки от Бойкорашковото МВР. И прекратена заради липса на каквито и да било данни за закононарушения от обвинител в институцията.

Преписката е била по твърдения, че с продажбата на имоти в края на миналата и началото на тази година Пеевски е извършил престъпление, тъй като е включен в българския списък по „Магнитски“.

В постановлението си, дълго 34 страници и публикувано в „Сега“, спецпрокурорът, прекратил проверката, изброява цял куп мотиви за решението. Посочва, че е била изискана информация от КПКОНПИ, справка от ДАНС и от Агенцията по вписванията, както и материали от НАП.

И в крайна сметка е станало ясно, че сделките са извършени по законовия ред, върху имотите не е имало възбрана или други пречки за прехвърлянето им. А също – както е обобщено и в материала – няма и как Делян Пеевски да е извършил престъпление с продажбата им, защото ВАС обяви черния списък на българското правителство по US санкциите по „Магнитски“ (прокарани отново след доноси на Прокопиев) за незаконен.

Авторите на материалите и сигналите, по които е била образувана проверката, впрочем най-вероятно пределно добре са знаели всичко това. Още докато са ги пишели. В противен случай щяха да приложат конкретни факти и доказателства за твърденията. Тъй като знаят, че такива липсват обаче, карат на манипулации.

Доказвайки, че както за тях, така и за тартора им Прокопиев законите и истината не просто не са важни, а са трън в петите им. И продължават да надуват балони и да нападат институциите, отказващи да кажат на бялото черно и да обявят невинния за виновен.

Само преди няколко месеца го направиха и след поредната ревизия на НАП - вече при акушираната от Прокопиев „промяна“, която показа, че Пеевски е чист. Та се стигна до абсурда да се прави ревизия на ревизията, резултатът от която едва ли ще покаже нещо по-различно. Правят го и сега. И ще продължат да го правят.

Така, докато спецпрокурорът е мотивирал отказа си от образуване на досъдебно производство заради липсата на основания за такова,

капиталци вече са пишели поредния откровен абсурд.

Статии, чиято цел е да изкарат, че държавното обвинение отказвало да разследва конкретни хора. И в които на принципа „само да го има“, името на Пеевски е вкарано без каквато и да било връзка, контекст и доказателства.

Фиксацията на хората, работещи за енергийния олигарх енергийния олигарх Иво Прокопиев е толкова голяма, че скоро и интернет пространството ще стане тясно за напъните им да измислят поредната мистификация за основния враг на издателя си. Въпросът е ще им остане ли дъх от надуване на балони, които рано или късно се пукат, тъй като са напълнени не с факти, а с лъжи.

Защото колкото и да му се ще на олигарха Прокопиев, истината ще продължава да е трън в петата му. А законите черно и бяло не признават. Само фактите. И на лъжата истина не казват.