Днес облачността ще е разкъсана, на места намаляваща до предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. Максималните температури ще са между 0° и 5°, за София около 1°. Това сочи прогнозата на дежурния синоптик Анна Дякова в сайта на НИМХ към БАН.

Атмосферното налягане е значително по-високо от средното за декември, ще остане без съществена промяна.

В планините ще бъде предимно слънчево. Ще духа умерен северен вятър, който след обяд ще се усилва. Максималната температура на височина 1200 метра около 2°, на 2000 метра – около минус 4°.

По Черноморието ще има променлива облачност. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максимални температури на въздуха: 2-4°. Температурата на морската вода е 9°-10°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Днешният предпоследен петък за годината се очертава да бъде последният сравнително по-хладен ден, след който се задава според синоптиците, предимно безвалежен и мек период. 

Снеговалеж у нас ще има само в събота на 23 декември. Температурите около Коледа може достигнат до 15 градуса, това прогнозира вчера климатологът доц. Георги Рачев.

Очаква се и доста слънце в районите, където няма мъгла. С 1,2 градуса по-ниски температури ще има на Стефановден. Не се очаква съществена снежна покривка. 

Декември ще завърши с аномалии около 4 градуса над нормата. На 28, 29 и 30 България ще попадне под валежната зона като ще се редуват дъжд и сняг. На 31 декември не се очакват никакви валежи, а температурите ще бъдат около 0 градуса. 

От десетдневната прогноза на Синоптик.бг. също се вижда, че днес е последният ден със сравнително по-ниска максимална температура дори за района на София. После, до 31 декември идват дни с малко облаци и високи за края на декември максимални, а и минимални температури.

 

Десетдневна прогноза от Синобтик.бг за София и района

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме в реално време какви са климатичните условия в страната.