Започва проверка за трагичната смърт в търновската болница на 19-годишния абитуриент Христо Денев. Тя е разпоредена след писмена жалба от бащата адвокат Иван Денев от 10 август, пише "Борба".

Разследването няма да се наблюдава от търновски прокурори, защото всички са си направили отводи от случая. Причината е, че заместник апелативният прокурор Емил Денев е чичо на бащата, а съпругата на магистрата е главна медицинска сестра в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“.

Главният прокурор Иван Гешев е определил друга прокуратура, вероятно в София, която ще води разследването. Към този момент е образувана предварителна полицейска проверка, но още не е ясно дали по нея ще работи полицията във Велико Търново.

Според окръжния прокурор на Велико Търново Христо Христов досега са иззети всички писмени сведения от болницата – графици на лекари, дежурства, епикризи и всичко друго, което касае започващото разследване.

„Предварителната проверка е образувана по чл. 123 ал. 1 от НК за немарливост или незнание при изпълнение на служебните задължения при престоя на момчето в болницата, където е починало. Ние дължим отговори на бащата и на цялото семейство на младежа за тази човешка трагедия, защото няма нищо по-страшно от това да загубиш дете”, заяви вчера Христо Христов.

19-годишният търновец е най-младата жертва на covid-19 у нас до момента, а драмата потресе цялата страна. След сърцераздирателни изявления на бащата адвокат Иван Денев започна и проверка на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ в търновската болница.