По случай Световния ден за борба с туберкулозата от днес започваме безплатни прегледи и изследвания за туберкулoза, съобщи на днешния брифинг д-р Ирина Караманова, шеф на областния диспансер за белодробни заболявания в Хасково.
Консултациите и изследванията ще се извършват безплатно в срок от един месец.
В Хасковска област има намаляване в ръста на заболяемостта, коментира д-р Караманова. През 2007-ма новооткритите случаи са 114, а през 2008-ма само с два повече - 116. Въпреки това незначително увеличение средната заболяемост в областта отново е над средната за страната. През последните години в региона заболяемостта е 44, 01 на 100 хиляди. За страната през същия период е 37.01 на 100 хиляди. Хасковска област продължава да бъде на 6-о място в България по брой заболели през последните години.
Почти всички от новите регистрирани случаи са болни от белодробна туберкулоза. От 10 до 15 деца и юноши заболяват годишно а много от тях развиват тежка форма на заболяването.
По националната програма "Подобряване на контрола на туберкулозата в България" диспансерът за белодробни заболявания е получил 38 500 лв. допълнително финансиране. Средствата се разпределят за изследвания, закупуване на нови микроскопи и оборудване.
В световен мащаб тревогата не е по-малка – болните от туберкулоза непрекъснато се увеличават, а една трета от населението е носител на туберкулозни бактерии.Те носят заразата в себе си, но не са развили инфекциознотото заболяване. 8 милиона души в света боледуват от активна форма на туберкулоза. А в България всяка година се откриват от 2000 до 3000 нови случаи на заболели. /Тодорка Николова, БЛИЦ