Ловците обявиха тотален бойкот на отстрелването на дива свиня въпреки огнищата на африканска чума у нас. „Ако нахлуят в гората по-рано и започнат да отстрелват глигани, има опасност да поразят хора и да убият елени и техните малки заради гъстата растителност и минималната видимост“. Това обяви пред „Телеграф“ председателят на Съюза на националното ловно-рибарско сдружение Васил Василев.
 

По думите му, с промените в Закона за лова и опазване на дивеча няма да се помогне за справяне с чумата. Отказ да стрелят по глигани направиха почти всички авджии в България.
 
Василев заяви, че когато се приели измененията в закона, никой не помислил, че дивите прасета в момента се намират в близост до царевичните масиви, а по закон ловът там е забранен, докато хората не си приберат реколтата.
 
„Присъствието на ловци в гората през летните месеци определено ще наруши и размножаването на елените“, добави още той.        
 
Масовото отстрелване на диви прасета е единственият начин страната ни да се справи с опасността от навлизане на АЧС, посочи Николай Кабадиев, член на Управителния съвет на ловно-рибарското дружество в Карнобат.
 
Измененията в закона могат да бъдат полезни, но само ако ловуването е индивидуално, каза от своя страна Василев.
 
Ловците в Хасковско са категорично против ранния лов. Смятат, че много елени и сърни ще бъдат убити покрай изтребването на дивите свине. Варненските авджии също обявиха бойкот с мотива, че растителността е много буйна и ще създаде опасност да не гръмнат някой човек. „Ловците в Добруджа искаме президентът Румен Радев да наложи вето на закона“, съобщи председателят на сдружението в Добрич.