След като вчера загинаха мъж, жена и дете в кола, спряла в аварийната лента на магистрала "Тракия", експерти призоваха – не спирайте за престой там. Не са рядкост катастрофите в аварийната лента по магистралите. Някои магистрални „състезатели” дори я използват за изпреварване отдясно.

Законът е категоричен: „Забранено е да се движи или да се спира в лентата за принудително спиране освен при повреда на пътното превозно средство, както и при здравословни проблеми на водача или пътниците в превозното средство”.

От Асоциацията на пострадалите при катастрофи недоумяват защо водачи продължават да ползват аварийната лента за паркинг. „Спирането в аварийната лента е равно на самоубийство. Пак сме с идеята, че „На мен няма да ми се случи”, „Сега пък какво толкова, само за една минута да спра”, коментира Владимир Тодоров.

И все пак, ако ви се наложи да спрете в аварийната лента на магистрала, следвайте следните стъпки:

Първо и най-важно: включете аварийната сигнализация на автомобила. Второ: задължително облечете светлоотразителната си жилетка, без значение дали се намирате в светлата, или тъмната част на денонощието. И последно – не подценявайте триъгълника. На магистрала той трябва да е поне на 100 метра от авариралия автомобил.

Винаги напускайте автомобила и стойте встрани от него, докато чакате помощ.