Професионалният треньор на отбора на Trec Nutrition Bulgaria и заслужил майстор на спорта Мартин Русанов разкри в свой анализ как може по-лесно да се справим с пандемията от коронавирус и защо е нужно да се отворят фитнес залите и спортните центрове.

Вижте какви съвети дава специалистът:


От почти година целият свят е изправен пред огромно предизвикателство в лицето на COVID-19. Сега, по време на втората вълна на пандемията, кризата афектира върху здравето на все по-голяма част от населението и дава отражение върху здравните услуги в цяла Европа.

В този ред на мисли е наложително да изтъкнем важността на физическата активност за благосъстоянието на обществото. Доказано, редовната физическа активност подпомага превенцията, лечението и облекчаването на симптомите на редица хронични заболявания като сърдечни болести, диабет, хронични заболявания на дихателната система, Алцхаймер и други.

Редовното спортуване води до нормализиране на високото кръвно налягане, наднорменото тегло, контролът на кръвната захар и преодоляване на така вредното хронично възпаление, което освен следствие, е и причина за развитието на гореспоменатите заболявания.

Регулярната физическа активност оказва благоприятно влияние не само на нашето тяло, но и върху психическото ни здраве, настроението, стреса, безпокойството, работоспособността и умението ни да се справяме в екстремни ситуации.

Скорошни изследвания доказват важността на силовите тренировки и  адекватната мускулатура за изграждане на здрава имунна система. Силовите тренировки увеличават броя на циркулиращите имунни клетки, част от нашия т.нар. вроден имунитет. Тези клетки включват някои видове бели кръвни телца и NK- клетки (клетки естествени убийци).

Този ефект учените обясняват с факта, че именно някои от тези клетки (моноцити и неутрофили), участват във възстановяването на мускулната тъкан след силова тренировка.

Главна цел на фитнес индустрията трябва да бъде промотирането на фитнеса и силовите натоварвания не единствено като инструмент за “трупане на мускули”, а като ключов фактор за подобряването на здравето и качеството на живот на обществото.

Противно на ширещата се реторика през последните месеци, едно от местата, в които се регистрира най-нисък риск от зараза с COVID-19  се оказват фитнес клубовете и залите за групов спорт.

В продължение на 6 месеца (25 седмици) водещата асоциация с нестопанска цел в европейския сектор за фитнес и физическа активност EuropeActive проведе проучването SafeActive в 14 Европейски страни, засегнати в различна степен от пандемията.

Проучването SafeActive има за цел да покаже относителния риск от заразяване с Covid-19 във фитнес залите. За повече от 115 милиона посещения (115,384,737 ) в продължение на 25 седмици, са регистрирани 1.12 случая на 100,000 посещения.

Събраните данни следва да покажат, че при прилагане и спазване на добри практики и строги мерки за намаляване риска от COVID-19, фитнес и спортните центрове са безопасно място, където всеки може да се погрижи за своето здраве във всичките му измерения – и физически, и психологични.