Застрахователни компании в Северна България масово анулират полици през съда, твърдят от Асоциация "Застрахователна сигурност". Действията са неправомерни, а засегнатите шофьори не подозират за това, заяви пред БНР председателят на асоциацията Юри Тодоров.
"Има компании, които масово анулират полици през съда. Говоря за румънски граждани, които карат автомобили с българска регистрация. Но това, че са им анулирани полиците, те даже и не знаят. И ако се случи нещо, пак ще плаща нашият Гаранционен фонд, защото те са карали без действителна застраховка", обясни той.

Междувременно и български застрахователни компании предупреждават за риск за пазара на застрахователни полици "Гражданска отговорност" заради недостиг на средства. Те настояват за спешни промени в застрахователния кодекс заради очакваната нова вълна от искове по застраховката, които не могат да бъдат покрити без да бъде увеличена в пъти цената й. Увеличението също не е вариант за дружествата, защото така ще се стигне до сериозен отлив на клиенти.

Асоциацията на българските застрахователи настоява да се уточни ясно методиката за определяне на обезщетения в отделните случаи.