Надявам се новият парламент да работи наистина и да бъдем парламентарна република, т.е. да гради закони, да преглежда бюджета, да го преправя и да го гласува, защото времето на премиерските републики отмина. Това каза в ефира на bTV Radio икономистът и бивш депутат от „Има такъв народ“ Мика Зайкова.

„Радвам се, че новият парламент е много млад. Това са хора със значителен бекграунд в образованието и с идеи, които биха могли да възродят България“, допълни тя.

Зайкова обясни, че Бюджет 2022 трябва да бъде направен много внимателно. „Т.е. разходите в бюджета да не надвишават 40% от БВП. Освен това трябва много да се внимава с бюджетния дефицит. Мисля че това, което сме заложили в споразумението, би трябвало да бъде изпълнено“, допълни тя.

По думите й е много вероятно в средата на следващата година да се наложи и актуализация на бюджета.

„Най-важното е да използваме ефективно парите от Европа. Тези, които са в европейските програми и от Плана за възстановяване и устойчивост. Надявам се, че г-н Асен Василев ще успее да проведе едни смислени преговори с ЕК и да отстрани всички нередности, които бяха установени от нея“, каза Зайкова.

Според нея първата задача пред новия кабинет е нулева толерантност към корупцията.

„Първо, ако ни успеем да я минимизираме, то парите, които досега се крадяха с милиони в чували, ще останат в бюджета. Второ, ако ние успеем да сведем до минимум сивата икономика, т.е. не да се плаща под масата в пликче, пари пак ще има. Трето, Европа не ни е оставила и има пари и по европейските програми. И четвърто, чрез Плана за възстановяване да успеем да възродим нашата икономика“, обясни тя.  

Според нея България може да увеличи приходите си дори само със спирането на кражбите.