Спирането на плановия прием в болниците винаги се отразява на пациентите. Ако е за кратко, е преодолимо, тъй като може и по телефона да се чуеш с пациента, но ако е за по-дълго време, вече е друг въпрос. 

Това коментира в телевизионно интервю неврологът и ректор на Медицински университет-София акад. Лъчезар Трайков.

Ковид преди да засегне белия дроб, засяга кръвта. А случи ли се нещо в кръвта, веднага се отразява на мозъка. А мозъка няма резерви от това, с което се храни - кислород и глюкоза, посочи той.


Студентите в 6 курс „Медицина“ доброволно трябва да вземат решението дали да откликнат на призива на здравния министър, и да се включат в борбата с COVID-19. По думите му студентите трябва да излязат на първа линия в краен случай и ако те се съгласят, трябва да получат пари за усилията си. 

„При пациентите с усложнения се налага да се приложат уменията на опитните специалисти, а не студентите. При тях се налагат специфични грижи. За съжаление всяко заболяване вреди на мозъка.

По-правилно е първоначално да пуснем стажант-лекарите в звена, които не са COVID, да не ги хвърляме в устата на лъва. Нека да отидат на места, където има нужда от лекари и да се освободи ресурс, който да отиде в COVID отделенията“, заяви Трайков. 

Той обясни, че ежедневно позитивните пациенти се увеличават и все повече хора имат нужда от болнично лечение. 

„В състояние на криза става ясно колко сме способни, колко сме почтени, колко сме искрени. Недостигът на лекари е в цял свят. Те с отворени обятия приемат нашите добре подготвени млади лекари. В САЩ медицината се развива много по-бързо“, подчерта неврологът.

„Сигурно мярката е пресилена, но при превантивната мярка през март България беше сред отличниците“, допусна той.

„Ако настинеш и ти изчезне обонянието по-вероятно е да е COVID-19. Сега знаем много повече за болестта. Всички лекари следят новите данни за коронавируса с надеждата са де открие лек“, коментира още акад. Трайков.