Тя грешката не е в системата, а в хората, които въвеждат информация в нея. Това заяви главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев по повод хаоса с данните за новозаразени след преустановяването на редовните брифинги на НОЩ.

Той посочи още, че е било необходимо напасване на данните.


Доц. Кунчев посочи, че е нормално това да се случи, все пак имало 90 000 карантинирани, над 2000 положителни проби, хиляди контактни лица, което може да е проблем при нанасяне на цифрите. 

„Още повече заради ситуацията ние въведохме две системи, както направиха много страни в Европа, коментира още д-р Кунчев в ефира на Нова телевизия.

Стана ясно, че досега Националният оперативен щаб е нанасял данни ръчно до 00-1 ч през нощта. Оттук нататък обаче е нормално вече да се разчита на Единния информационен портал, това се случва и в други държави в Европа.

"Риск за нови огнища на коронавирус винаги има. Но при мерките, които взехме, се надявам, че ще ограничим заразата в Сърница", посочи още той и изтъкна, че има подкрепата на Главно мюфтийство, на хотелиерите в района, където са отменени дори резервации.

"Надявам се в кратък срок да стопираме нещата. Всяко едно движение нагоре е нещо, което трябва да изостри вниманието ни, че вирусът продължава да циркулира в обществото.

Това показва, че мерките, които се изпълняват, са актуални. Има три огнища последните дни, така че следващите 2 дни ще хващаме повече контактни, след което ще спадне бройката", каза Кунчев. Той изтъкна, че новозаразените днес са от трите места, където са взети голям брой проби.

"Не мисля, че се налага тотална карантина там и КПП-та. В Сърница нещата са семейни, имаме точната информация къде са контактите лица, можем да вземем мерки. Една такава мярка ще доведе до доста проблеми в ежедневието", обясни държавният главен здравен инспектор.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!