Идва ли краят на втората вълна на Ковид-19 у нас, да очакваме ли трета вълна през есента и с каква сила?

"Според официалните данни, броят на заразените в дневен порядък намалява. Дали това е втората или първата вълна, е трудно да се каже. Оттук насетне ни очаква една есен, през която няма да има само коронавирус, а ще има и други неща. Разликата между февруари и септември, октомври и ноември, е че ще можем да бъдем подготвени два месеца по-рано", коментира пулмологът д-р Александър Симидчиев в студиото на "Денят ON AIR".

Според него 1/3 от населението е "научило урока си" и спазва противоепидемичните мерки в страната, а останалите 2/3 живеят с отричането на такъв проблем или с усещането, че те са "недосегаеми" от подобен тип медицински проблеми."Училищата могат да се превърнат в средство за разпространение на вируса, те няма да се превърнат в центрове на заразата. Трябва да прилагаме индивидуализирани планове за управление на риска в отделните училища", посочи още д-р Симидчиев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Пулмологът отбеляза, че Министерството на здравеопазването трябва да даде ясни препоръки, а училищата да имат властта да прилагат най-подходящите за конкретната ситуация."Винаги трябва да има баланс между обществената отговорност на институциите и личната отговорност на тези, които трябва да спазват мерките", каза още д-р Симидчиев.

Гостът смята, че случващото се с вируса е в резултат не на самия Ковид-19, а на поведението на хората, както и реакцията на тяхната имунна система."Имунитетът е адекватният отговор, който определя дали ще преминем през това заболяване безпроблемно", добави още д-р Симидчиев.

А въпреки че руската школа била с огромна история, начинът, по който се изследва ваксината "Спутник V", не отговаряла на европейските правила.
"Има над 130 ваксини, които в момента се изследват. Десетина до 12 от тях са в напреднала фаза, а една е получила разрешение", каза още д-р Симидчиев, като добави, че снабдяването с ваксини на българския пазар би било трудно