Упреците към мен съществуват и няма как да се съглася с тях. В света на науката има много спорове и дискусии. Това заяви в телевизионно интервю имунологът от БАН доц. д-р Андрей Чорбанов.

"Като всички хора и аз се страхувам от вируса, но възниква въпросът дали ще мога да се предпазя, правейки всички тези неща, които се казват. Отговорът е не. Защото няма нищо доказано на 100% като превенция", каза той. 

"Хората се объркват и предпочитат да чуват едно мнение и това, което е различно от тяхното, е ексцентрично", смята Чорбанов. 

"Има връзка между паниката и здравето ни. Силният стрес влияе изключително тежко на имунната система", акцентира той.

"Например всички сме позитивни към хепес вируса, но избива само при хора, които са под стрес и имат спад на имунната им система", каза той. 

"Ковид ще спре, но не заради ваксините, а защото много хора вече са го преболедували. Важно е да се знае, че в много хора вирусът няма да е дедектиран, защото те имат много добра имунна защита", добави Чорбанов.

"В зависимост от страните между 38-50% хората имат много високо ниво на вътреклетъчна защита и няма да изкарат К-19", заяви имунологът.

"Спрете да говорите за антитела, те в повечето случаи имат негативно влияние. Запитайте се в колко болници по света се лекува така, точно по този начин", заяви Чорбанов.

Според него е интересно какво ще се получи, когато се ваксинират именно рисковите групи. 

"Ние няма нито да произвеждаме, нито да продаваме ваксини. Ние работим с институт "Пастьор". Нашата ваксина е иновативна, няма друг с такъв модел", подчерта той.