„60-70% от хората ще изкарат коронавируса на крак, с лека кашлица и температура. А след това ще изградят имунитет.

Нашите усилия са насочени към онези 20-30%, който ще го изкарат по-тежко“, това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Д-р Ангел Кунчев.

Той бе категоричен, че COVID-19 сериозно циркулира в българското общество и 100% всеки от нас вече е общувал, че с поне един заразен.

Попитан какво е добре да направят родителите, ако един или двамата от тях са заразени, той заяви: „Най-добрият вариант е детето да не е при тях. Да се отглежда от бабата или дядото. Важното е да запазят спокойствие, тъй като знаем, че децата дори и да се заразят с коронавирус“.

Доц. Кунчев призова и пенсионерите, които скоро ще получат парите си от пощенските клонове да спазват „тия заветни метър и половина два да се спазват при раздаването на пенсиите.

Той заяви, че не е наясно дали банкнотите, които са в употреба в България, се дезинфекцират по подобие на китайския метод. Все пак увери, че ако човек редовно мие ръцете си, то това не би било проблем.

„Ако в помещението, в което сме има слънчева светлина, хигиена и дори елементарно забърсване, то ние намаляваме шанса да се разболеем“, категоричен бе доцентът в сутрешният блок на БНТ.

„В Пловдив виждаме, че има различно ниво на самоорганизираност. Положителен пример е Бургас. Пловдив май е лошият пример и там има повече не спазване на правилата, а това ще се отрази на начина на разпространението на болестта в града“, каза още д-р Кунчев.

„От 10 до 12% е по-голям леталитетът при коронавируса за сметка на грипа. Аз обаче мисля, че това надали ще продължи повече от 2-3 месеца.

Около Великденските и малко след това ще бъдем в най-тежката ситуация в България“, заяви главният държавен здравен инспектор доц. Д-р Ангел Кунчев.

По думите му голямата надежда на всички епидемиолози по света е, че при покачване на температурите коронавируса може да изчезне.

Той поясни, че е въпрос на бъдеще да разберем дали когато карантината и социалната самоизолация приключи ще има втора вълна на вируса.

Доц. Д-р Кунчев коментира и разликата между сегашния COVID-19 и другите коронавируси: „Много бързо се самоограничиха другите два коронавируси, с които сме се сблъсквали, но този се предава много бързо по подобие на грипа. 

Начина на предаването му не е само чрез говоренето и докосването с някого, ами и това, че се задържа на повърхностите“.

Главният държавен здравен инспектор поясни, че няма връзка между храненето и превенцията или лекуването на коронавируса, но все пак препоръча на хората да не режат на една и съща дъска сурово месо и зеленчуци.

„Избягвайте смесването на сурови и готови храни“, все пак призова той.

Доц. Кунчев заяви, че е критично положението в областите, където няма добри инфекциозни клиники. За пример той даде Монтана и Видин.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!