По отношение на диагностицирането на коронавирус инфектираните – няма друга алтернатива освен PCR тестовете. Това заяви на извънреден брифинг шефът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.
 
Това е феноменалният германски тест за COVID-19, за който ген. Мутафчийски говори

"В края на епидемията може да се прецени натрупания имунитет, който се извършва с изследване на антитела", каза той.

БЛИЦ припомня, че преди минути премиерът Бойко Борисов заяви, че ще има тестване на част от населението с бързи тестове.
 
"Това изследване, което ще се направи на сравнително хомогенна група, се търси не заболял от коронавирус, а прекарал коронавирус инфекция., т.е. периодично се тества тази група и се вижда как се натрупва имунитетът", каза шефът на ВМА.

"По този начин могат да се направят модели и когато премине пикът на епидемията, да се види как големи хомогенни групи могат да бъдат приведи пак в работно положение за съживяване на икономиката", заяви Мутафчийски.

Ген. Мутафчийски разкри кога кошмарът от епидемията у нас ще избухне с пълна сила

След него се изказа и пулмологът Александър Симидчиев, който е част от Медицинския щаб.

"Много благодаря за това, че ни оставихте да работим професионално и експертно. Считаме, че това предложение е реалистично" поде той.

"Изправени сме пред силата на гените на един вирус и единственото нещо, което можем да хвърлим срещу него, е силата на нашите мозъци, но заедно.

Ние може да хвърлим достатъчно интелектуален ресурс", смята той.

Борисов заговори за много пари и призна мрачни новини за COVID-19 ВИДЕО

По думите му всички са се съгласили на една обща платформа, за да може с наличния ресурс да се мониторира какво се случва с епидемията в България", каза Симидчиев.
 
"Така ще можем да казваме какво се случва на базата на реални измервания. Аз лично съм изключително удовлетворен от работата на колегите и адаптирането на мненията на всички”, призна той.

По думите на премиера Борисов експертите искат през математическия модел да разберат кога да се разхлабят вече затегнатите мерки

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!