"Лекарите ни с COVID-19 са се заразили докато са пътували, а не от пациенти. Българските медици с коронавирус, които са заболели от коронавирус са се заразили по време на пътувания в чужбина, екскурзии, ски и семинари, а не при изпълнение на служебните си задължения в болниците след обявяването на извънредното положение у нас", това стана ясно от справка на Националния оперативен щаб.

Информацията бе потвърдена и от председателя на Щаба ген. Венцислав Мутафчийски.

"Имам връзка и с пациенти, които са под карантина, в това число и мои близки. От първа ръка знам, че първо имат обаждания от личните лекари – по едно или две.

И второ – посещават се 3-4 пъти от полицията, за да се провери дали са си на място у дома", каза ген. Мутафчийски.

"Полицията върши страхотна работа. Във ВМА наблюдаваме около 70 пациенти с потвърден COVID-19, режимът им е много строг – системата работи и то благодарение на ръководството на МВР – личи си като има мобилизация", каза ген. Мутафчийски. Т

Той изказа благодарност и на личните лекари, които са на предна линия.

"Гледаме да ги пазим и да имат контакт само по телефона, тъй като се грижат и за хора с хронични заболявания, да не им се струпват в амбулаториите, за да не се заразят възрастните хора, които имат нужда от тях", посочи още ген. Мутафчийски.

Ето какво още каза шефът на ВМА в интервю за в. Труд:

– Ген. Мутафчийски, как се развива епидемията от коронавирус според професионалните Ви наблюдения?
– С умерени темпове, още нямаме силово покачване на заболеваемостта. В никакъв случай няма да се разминем от епидемия. Единственото нещо, което дава резултат, е спазването на мерките.

Ген. Мутафчийски с тревожно пророчество за Великден и коронавируса

Всички държави, вървят към втвърдяване на мерките, а не към разхлабване. Иначе кошмарът ще бъде пълен, има шанс да се разминем по-леко.

– Но все още успяваме да държим “капака” на епидемията, така ли?
– Засега все още успяваме, да. Най-сигурният признак, че успяваме е, че няма масово приемане на възрастни хора с хронични заболявания, които да интубираме още на входа на болницата. Ако почнат така да пристигат, да знаете, че нещата тръгват нагоре.

– Как да си обясним този факт – с мерките, които са по-добри от тези във Франция или Белгия, например? Какъв възрастов диапазон са заболелите?
– Рано е да се дава оценка на мерките. По отношение на заболелите – повечето са във възрастовата група под 60 години. Около 80 процента от заболелите у нас са под тази възраст.

– Кои са най-опасните съпътстващи заболявания, които дават усложнения при COVID-19?
– Това са сърдечно-съдовите заболявания, диабет, хронични заболявания на дихателната система, асма, затлъстяване, онкоболни и на пациенти на химиотерапия.

– Защо препоръчахте да се изключи вентилационната система на Министерския съвет?
– Препоръчал съм навсякъде да се изключат климатичните и вентилационните системи заради риска от коронавирус. А вече кой го прави – е друг въпрос. Всеки носи отговорност за това. Няколко пъти съм го съобщил, че е важно вентилационните и климатичните системи да не работят в този момент.