По последни данни на испанския Център за социологически изследвания 40,5% от испанците са изразили готовност да си поставят незабавно ваксина срещу COVID-19, когато дойде техният ред за имунизиране.

С други думи, повече от половината от испанско население предпочита да не избързва, тъй като изпитва известен страх от страничните ефекти на ваксините.

По този повод имунологът д-р Аделайда Сарукхан от Института по глобално здравеопазване посочи, че не само испанците, но и населението на всяка друга страна по света изпитва тревога от възможни странични реакции след поставяне на ваксина, в случая тази на Пфайзер/Бионтех.

Трябва да уточним, че страничните реакции са нещо нормално, защото това означава, че имунната ни система отговаря на ваксината, а това е добър знак. Случва се с много други ваксини, не само с тези срещу коронавируса, обясни д-р Сарукхан и допълни, че такова нещо като нулев риск не съществува от който и да е аспект от живота.

Д-р Сарукхан обаче обърна внимание на ваксинирането на по-възрастните представители от световното население.

Още 23-ма души умряха след ваксиниране с Pfizer в Норвегия

Вероятността тези хора да починат е доста по-голяма, най-вече заради напредналата им възраст. С течение на времето имунната ни система също остарява и отслабва, поради което ако се постави ваксина срещу COVID-19, това съвсем не означава, че този човек може да не умре, предупреди имунологът, цитиран от онлайн порталът 20minutos.

От тази гледна точка ваксинирането и последвалата евентуална смърт на един възрастен човек след това сериозно биха подкопали доверието спрямо ваксините.

И точно тук трябва да се обясни по достъпен на хората, че не ваксините са причинили нечий трагичен край. Пак ще повторя, че рискът по-възрастен човек да почине е по-голям, именно защото е в такава възраст и ваксинацията сама по себе си не е гаранция, че ще му осигури силен имунен отговор, тъй като като цяло имунната му система е по-слаба, коментира д-р Сарукхан.

В деня, след като човек получи ваксината, той може да падне по стълбите и да си счупи крака, но няма как да кажем, че кракът му се е счупил по вина на ваксината, даде пример тя.