Оцеляването на Борис Джонсън е в ръцете на екип от светила на медицината, като основна фигура в него е италианският професор-пулмолог Луиджи Кампорота – гръмнаха днес медиите на Апенините, позовавайки се на публикации в английския печат.

Според вестниците от Острова, той е един от най-авторитетните световни специалисти в областта на интензивната терапия и преди всичко в лечението на белодробната недостатъчност, тоест на затрудненията в дишането.

Работи повече от десет години в клиниката край Лондон „Сент Томас“, където е завеждащ именно на отделението по интензивна терапия.
 Проф. Луиджи Кампрота е роден в южната италианска област Калабрия като през 1995 г. завършва медицина в университета на нейния административен център Реджо Калабрия. След дипломирането си младият лекар специализира белодробни заболявания в болница на родния си край, но след две години печели място на докторант в английския град Саутхемптън.

Защищава успешно доктората си на тема остри белодробни заболявания, за което говори фактът, че веднага е поканен на работа в престижна лондонска клиника. Негови студии върху използването в интензивната терапия на респираторните апарати, както и върху управлението на респираторните кризи, са публикувани в най-престижните световни медицински издания.

Италианските медии подчертават в дописките си за лечението на Борис Джонсън и за борбата на Острова срещу коронавируса, че заразата може би ще доведе до промяна на натрупалите се през последните месеци в страната негативни настроения срещу чужденците, просто защото голяма част от самоотвержените доктори и медицински сестри на местния фронт срещу „Ковид-19“ не са англичани.


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ ЗА СЪСТОЯНИЕТО НА БРИТАНСКИЯ ПРЕМИЕР!