Промяна при влизането в Кипър се очертава от 1 март. Страната предвижда да получи първите дози ваксина против коронавирус до края на годината, в рамките на разпращането им в целия ЕС, щом бъде дадено одобрение, съобщиха от кипърското министерство на здравеопазването.

Производителите Астра Зенека и Пфайзер/Бионтек се ангажираха да започнат доставките на ваксина за страните от ЕС през декември, каза Зои Доротея Пана, съветник в кипърското министерство на здравеопазването.


Предвидено е Кипър да получи 119 024 дози от Астра Зенека през декември и 48 955 дози от Пфазер/Биотек. Кипър е поръчал общо около 1,8 милона дози ваксина от тези компании. Договор с Модърна не е подписан.

Първо ще бъде ваксиниран болничният персонал и хората, страдащи от тежки заболявания.

Ваксинирането няма да е задължително, заяви министърът на здравеопазването Константинос Йоану.

Кипърското правителство одобри план, който предвижда чужденците, желаещи да посетят острова, да могат да влязат в страната и без PCR тест, ако имат доказателство, че са ваксинирани против Ковид-19.Тази мярка е част от плана за възобновяване на полетите към Кипър.

Вестник "Сайпръс мейл" пише, че решението влиза в сила от 1 март 2021 г., когато чужденци ще могат да влизат в страната без PCR тест, но щом кацнат на острова, трябва да представят доказателство, че са ваксинирани.