В света не спират тестовете на лекарства, които дават резултат в борбата с COVID-19. През юли т.г. директорът на Българската агенция по лекарствата Богдан Кирилов съобщи, че антипаразитното лекарство „Ивермектин“ дава резултати при лечението на болни от коронавирус в девет болници у нас.


Така коментира новините около медикаментите, които учените усъвършенстват в борбата с COVID -19, Илиан Манойлев, асистент в лаборатория „Експериментална имунология“ – БАН., цитиран от Kmeta.bg. Според Манойлев лекарството вероятно активира имунната система.

Лечението с лекарства на заразените с коронавируса е ефикасно и това ще го потвърдят докторите, защото медицината напредва и лекарствата стават все по-добри. Вече се знаят симптомите на заболяването, което е много важно, защото в противен случай не е ясно как трябва да протече лечението. Факт е, че лекарствата са спасили много  животи,  което означава че те вършат сериозна работа, допълни Манойлев.

Ученият подчерта, че целта на ваксината е различна - да не се разболеем изобщо. Но за да сме уверени в нейния ефект, трябва да знаем какви са страничните ефекти, които предизвиква, а за това е нужно време, допълни Манойлев.