Математикът Петър Велков заяви пред БНТ, че според него много малък процент от българите ще се ваксинират, когато ваксината бъде налична. Той отбеляза, че нашето поведение е определящо за това да намалее кризата с вируса.

Няма как да бъдем сигурни на 100%, че наложените по-строги мерки за справяне с коронакризата ще доведат до спиране хода на вируса. Сигурно е, че ще имат силен ефект, но времето ще покаже колко силен ще бъде той.

От значение е и дали тези мерки ще бъдат спазвани, изтъкна Велков.

Голям ще е ефектът от това, че образователната система е в дистанционна форма, от това, че са затворени заведенията, ресторантите, от това, че са ограничени други мероприятия, но процентът, с който ще намалеят случаите зависи от добросъвестността на всички, предупреди Велков.

Очакванията на щаба са случаите да намалеят с около 30 до 50%. Според математика, ако тази прогноза е вярна, няма да е достатъчна, за да се смекчат мерките от 21 декември.

Петър Велков беше категоричен, че през следващите 7 до 10 дни случаите ще намалеят, защото ще се види частичният ефект от половинчатите мерки, взети преди това, включващи дистанционното обучение за част от учениците. Ключово е поведението на хората, което голяма част от тях промениха, тъй като се сблъскаха с вируса, обясни той.

След около 14-20 дни ще видим ефект и при хоспитализациите и смъртните случаи, които ще намалеят по-драстично, прогнозира Велков. "Това, което ще се случи през следващите дни - не само няма да намалеят хоспитализациите - те ще нараснат, защото те са ретроспективни.

Те са 10 дни назад. Толкова отнема един случай от неговото появяване до момента, в който се нуждае от хоспитализация. Същото е с критичните случаи, а пък смъртните са с 21 дни ретроспективно назад", отбеляза математикът.

В момента имаме близо 1800 надвишена смъртност спрямо средната за последните 5 години - над 80% увеличение в смъртните случаи. От тях едва 1/4 са регистрираните официално COVID случаи.

По различни данни между 30 и 50% е неоткриваемата, нерегистрираната смъртност от COVID, което е нещо нормално, посочи Велков и допълни, че голям процент от хората умират отново в резултат от пандемията, тъй като нямат достъп до адекватна болнична помощ.