През последната седмица видяхме нещо, което се случи за първи път от началото на пандемията - президентът на САЩ Доналд Тръмп и премиерът на Великобритания Борис Джонсън сложиха маски за лице. Разбира се, обществото не скри изненадата си, тъй като само преди няколко седмици Тръмп се подиграваше на онези, които носят предпазни средства и дори заяви, че хората носят маски, за да покажат личната си неприязън към него.

През това време във Великобритания маските не бяха задължителни, а властите дори не съветваха хората да ги носят, въпреки че в цяла Европа това е една от основните мерки за борба с коронавируса, пише dnes.bg. 

Единственото място, на което хората в Англия трябваше да носят маски, бе градския транспорт. След като Борис Джонсън се появи с покрито лице, бе въведена и нова заповед - хората трябва да носят маски и в магазините, иначе ще бъдат глобени.

В началото на пандемията много експерти твърдяха, че маските не помагат в ограничаването на разпространението на коронавируса. Сред тях бе и СЗО. Ала сега всички, дори и здравната организация, са на едно мнение - маските трябва да бъдат носени на закрити пространства.

Какво промени отношението към маските и защо?

Броят на държавите, в които маските станаха задължителни, се увеличи значително в последните 6 месеца. През март те бяха едва десет, а днес предпазните средства са задължителни в 130 държави и 20 щата в Америка. Някои проучвания посочват, че се е променило и отношението на хората.

"Някои нации, които преди никога не са носили маски, бързо се приспособиха към новото нормално, като Италия, където 83,4% от хората носят маски, САЩ - 65,8% и Испания - 63,8%", гласи доклад на Royal Society, една от водещите научни организации във Великобритания. А промяната, според нея, се дължи на факта, че сега хората имат по-голяма яснота как се предава COVID-19.

В началото на пандемията СЗО препоръча само медиците да носят маски. Но през последните месеци стана още по-ясно, че много хора нямат симптоми на вируса и въпреки това го предават на други, а маските са единственият начин това да не се случи. За това СЗО промени препоръката си през юни и настоя всички да носят маски.

Имаме и повече информация за това, колко бързо може да се разпространи вируса в затворено пространство без вентилация. А това е поредната причина, поради която целият свят промени мнението си - маските могат да ни предпазят и в такива условия, поне на 65%, както и да предпазят останалите от нас, ако сме тих носител на вируса. Проучванията показват, че държавите, в които маските са задължителни, броят на заразените спада.

И тъй като краят на пандемията не се вижда, учените се обединяват около идеята, че обществото трябва да свикне с носенето на маски, защото само така ще успеем да преминем и през това, пишат от BBC.

Мнението на обществото обаче остава полярно

Докато правителствата на държавите взеха почти единодушно решение, че маските са необходими, то обществата им не са на едно и също мнение. 83% от хората в Италия казват, че са готови да носят маски извън дома си, 59% твърдят същото в САЩ, но едва 19% от народа на Великобритания е на това мнение, според данни на  Covid-19 Behaviour Tracker.

"САЩ, Обединеното кралство и Канада бяха доста по-бавни във въвеждането на маските спрямо Испания, Франция и Италия", казва казва Сара Джоунс, изследовател на здравното поведение в Imperial College London и един от създателите на тракера.

По думите й, настроението на хората към маските варира според това колко уязвими се чувстват те от вируса. Също така, не е необичайно общество, което бе ударено толкова силно, като Италия, бързо да свикне с идеята за маските.

Eстествено, държавите в Азия, които бяха изправени пред SARS и MERS преди години, бяха по-готови отново да започнат масово да носят маски. И тъй като Запада няма скорошна история с респираторни заболявания, в началото на пандемията учените пренебрегваха това, което азиатските им колеги обясняваха - че маските са нужни.

Според данни както на Covid-19 Behaviour Tracker, така и на iCARES, повечето хора обаче предпочитат да използват дезинфектант, да спазват дистанция и да мият ръцете си често, пред това да носят маски. Според експертите това се дължи на факта, че спазването на дистанция и миенето на ръцете са неща, които лесно можем да контролираме, докато носенето на маска е малко по-сложно - трябва да си я купим, винаги да я носим със себе си, а и не е особено комфортно.

Но сега, когато Борис Джонсън и Доналд Тръмп сложиха маски, експертите изразяват своя оптимизъм, че все повече хора ще започнат да носят предпазни средства. Това вече се наблюдава в САЩ, където поддръжниците на Тръмп отказваха да носят маски, но сега вярват, че това е "патриотично". А най-вече там, носенето на маски е от първа необходимост, тъй като броят на новозаразените все още не е под контрол.