Необходимо е да се затегнат мерките в борбата с разпространението на коронавируса и да се запази ресурсът на здравната система. Това мнение изрази пред БНР проф. Асен Гудев, началник на Клиниката по кардиология в УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ”, член-кореспондент към Българската академия на науките.

"Моят призив е всяка маска, всеки чифт ръкавици, въобще ресурсът на здравната система, да бъде максимално съхранен, защото ако наистина ние не успеем с тези мерки, които според мен трябва още да се затегнат, ние наистина можем да поставим изпитанието, ресурса  на здравната система на изключително, даже не бих го нарекъл стрес тест, резултатът ще е ясен - ако скочите от самолет без парашут, знаете какъв ще е резултатът", коментира в предаването "Хоризонт до обед" проф. Гудев.


Младите не бива да живеят с мисълта, че те са устойчиви и слава Богу смъртността е много по-ниска, но те са потенциални преносители на заболяването, предупреди специалистът.

"И наистина ние сме изправени пред нещо, което не е обикновен грип. Няма обикновен грип, който да срине така борсите, да приземи гражданската авиация, да затвори границите. Това наистина е едно изпитание за човечеството, не за нашето общество, за човечеството", подчерта проф. Асен Гудев.

Сблъскваме се с вирус, чийто поражения могат да се сравнят с неутронна бомба, смята той.

"Ако имаше взрив, наводнение, земетресение, някак си щяхме да разберем, че не можем да отидем на работа, че не можем да излезем. Тук е много коварно, това е все едно проникваща радиация, която засяга всички, няма беден, няма богат, няма на село, няма в град, няма млад, няма стар", изтъкна медикът. 

В системата на здравеопазването трябва да се извършват само неотложни процедури, смята проф. Асен Гудев. "Просто всички други дейности, освен спешни ситуации в медицината, каквото например са инфаркти, травми, всичко друго трябва да бъде прекратено."