9 са откритите случаи в МВР на болни от коронавирус. Никой обаче не е с тежка симптоматика. В армията има двама - единият е по-тежък и е интубиран в болница. Другият е в Румъния. Това заяви на традиционния брифинг на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски

"Има двама съмнителни, които върнахме от мисия в Косово. Те за наша приятна изненада не се потвърдиха като положителни", призна той. 

"От медицинския персонал има 23 случая. В момента върви по-обширно тестуване заради установен случай в Бърза помощ в София", добави шефът на ВМА. 

"Вчера около 40 души са изследвани, днес пак толкова и така, докато премине цялата група. Първите, които са изследвани, са от т. нар. четвърти екип. Там имаме една колежка, пътувала в чужбина, е дала положителна проба", заяви Мутафчийски. 

"Дали ще бъдат намалени глобите не зависи от оперативния щаб, а от народното събрание. Това е законодателна дейност", каза генералът. 

"Още преди месец доц. Кунчев съобщи, че ние съсредоточаваме усилията си за издирване на лица на територията на Република България, а не на лица от чужбина. По-интересни са случаите на огнища в страната. Например мъжът от Русе е с ясна пътека - от Англия", поясни той.

"Около 30% са заразените, които са свързани с някакво пътуване в чужбина - ски или работа", сподели генералът.

"При нас имаме 4 предложения от хотели, които безвъзмездно биха отстъпили стая за хора поставени под карантина", призна Мутафчийски.

Изявление направи и проф. Тодор Кантарджиев, който уточни кои са трите групи хора, които първо трябва да се изследват при проява на симптоматика.

"Всички болестни прояви на медицински персонал трябва да бъдат изследвани. Няма значение дали става за общо практикуващ лекар, дали е в болница или е медицинска сестра.

Второто нещо, което трябва да се изследва - всички първи прояви на заболяване в работещи колективи, свързани с икономическа, стопанска или административна дейност.

Трето - всички болни, които са с проява на пневмония, особено тези, които са с двойна пневмония", каза той.

"Утре се открива лаборатория в "Пирогов". С PCR ще работят мулекулярни биолози. Лаборатория започва да работи в Белодробна болница Св. Анна. На нейна територия с генетични мерки", поясни Кантарджиев.

По думите му пловдивската лаборатория тази седмица ще стартира работа, както и такава в Плевен.

"СЗО иска да се увеличава броят на лабораториите и капацитетът им, да се разчита на по-широко използване на PCR диагностиката", поясни Кантарджиев. 

"Очакваме увеличение на случаите и на болните. Най-важното е в болниците да не допуснем да има заразени. Засега, тъй като хората в нашата страна - и гражданите и медицинският персонал, неглижират проблема "Нас няма да ни застигне, при нас няма да влезе". Когато обаче стане, започват силни притеснения. 

Изследват се само тези, които са били в контакт с болния", добави той.

На въпрос как лекуваме хората, които нямаме осигуровки, Мутафчийски отговори, че в България всеки, който потърси медицинска помощ, я получава. Във ВМА случаите вече са 10. 

"РЗИ-Бургас са много активни и ще кажат как дете на 17 години се е заразило, при положение, че учи от вкъщи", така отговори Мутафчийски на въпрос относно огласеният случай на дете от областния град, което е с COVID-19. 

Само физическото дистанциране и изолацията могат да се имат като профилактични мерки по думите на Мутафчийски.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!