На 8 март миналата година получихме първите потвърдени случаи от болницата в Плевен и Габрово. Това бяха безсънни нощи за колектива на лабораторията. Почти цяла нощ получавахме сигнали. Тогава нещата бяха много по-различни - нямаше тези антигенни тестове, нямаше тези лаборатории. Това припомни проф. Тодор Кантарджиев от Националния център по заразни болести в ефира на БНТ.

„Това, което отчитам като грешка е, че много хора, една част наричащи се лекари, които допуснаха едно недоверие. Ние говорим с цифри, споделяме опита на други държави, четем научни списания и всичко, което говорим по медиите, е проверено и от други специалисти.

Като излезе някой по медиите и каже "мани ги тия, но хората са свидетели какво се случва". Аз винаги съм бил честен с хората, не скривам нищо, защото манипулацията е когато скриваш второто изречение. Аз съм чист пред съвестта си. Когато се създаде проблем, преди идването на проблема, когато казваш мани ги тия ваксини, преди идването на ваксините", възмути се той и допълни някои от критиките - Лятото що правите много изследвания, сега защо не правите изследвания.

"Пари не съм взимал за промоция на ваксини, всеки един интелигентен човек може да види моите лекции на сайта на министерството и на сайта на националния център. Там има всичко, което се знае за ваксините. Не е вярно, че няма информация.

"Ако засега мутациите, които се наблюдават много внимателно, в секвенираните проби ние търсим новите щамове. Нито бразилската, нито южноафриканската, нито двете бразилски мутации са регистрирани в нашата страна, има британската и това доведе до високия брой заразени – в Кюстендил, Бургас. Другите мутации ги чакаме с готовност.

Колкото по-малко се разпространява вируса, толкова по-малко мутации ще има. Всички мутации, с изключение на нигерийската, се покриват от ваксините. При нея караш по-леко, но няма да постъпиш в болница. Ще имаш симптомите – гърлобол, температура, кашлица", обясни експерта.

Според него ако има нови мутации до тогава фирмите са в състояние да отговорят на тях. "Ако стане такава мутация, ако тя не се покрива от настоящите ваксини, ще ни се наложи есента да правим нови ваксини. Засега няма такава мутация. Има една вероятност коронавирусът да придобие сезонен характер – краят на есента, началото на зимата малко преди сезонния грип.

Епидемията винаги е ограничена по време, докато ендемията е заразена отделна група от хора, но неограничена по време. Мисля, че коронавирусът ще придобие ендемичен характер, ще се появява при отделни групи хора, но няма да има този пандемичен характер", прогнозира проф. Кантарджиев.

"В момента се водят клинични изпитвания да се сменят ваксините - едната да е такава, а другата да е малко по-различна, но в момента нямаме този опит на клинични изследвания. Лично моето мнение е, че една доза е напълно достатъчна. Като съм говорил с най-добрите епидемиолози в нашата страна, които са се заразили с коронавируса и са го преболедували. Смятат, че е добре да се ваксинираме есента", заяви той.

По отношение на това дали е възможна една ваксина и за грипа, и за коронавируса, проф. Кантарджиев посочи, че всичко е възможно, след като имаме 6 валентна ваксина.

"Само че аз, за разлика от някой, не казвам дайте ми пари, аз ще направя ваксина, особено от хора, които за 15 години не направиха ваксина за грипа, сега за няколко месеца да направят ваксина за коронавируса. Политиката на щаба и политиците, които ни подкрепят, е да убеждаваме хората да спазват мерките. 85% го правят, 10% не го правят от незнание, а 5 % го правят напук.

Що се отнася до това дали ще се наложи ново затягане на мерките, експертът заяви, че това зависи не само от 14-дневната заболяемост.

"Критерий е и до колко болниците могат да приемат пациенти, до колко могат да обслужват болните и тежко болните в интензивните отделения. За коронавируса знаем повече отколкото за други вируси. Ще намалее с топлото време и ще намалеят тези мутации, които сега се проявяват", завърши той.