Свалихме короната от главата на краля, но коронавируса продължава да е сред нас и продължаваме да работим за справяне с разпространението му.

Ние официално спряхме работа, но продължаваме работа в редуциран състав. Нов формат сме. Ще видим кой ще остане. Това заяви проф. д-р Коста Костов, който оглавяваше Медицинския експертен съвет (МЕС) към Министерския съвет в предаването „Още от деня“ по БНТ.

„Ако работим като професионална неформална група ще имаме по-голям ефект. Искаме да продължим работа, като експерти“, допълни той.

Проф. Коста Костов коментира и изготвения доклад от 400 страници, само за седмица. „Създадохме един интерактивен продукт, който е предназначен само за колеги.

Днес вече в шестата си редакция той представлява всичко онова, което сме синтезирали от цялата световна медицинска общност. Извличаме информация от цял свят за много къс етап от време, за да изучим болестта.

Знаем достатъчно за последствията и твърде малко за терапията. Наблюдават се много прилики в протичането, като при тежкия грип. Проблемът е, че заразяването се случва на повече хора за малко време. Той не атакува само белия дроб, а води до възпаления в целия организъм. Много малък процент стигат до апаратна вентилация“, обясни проф. Костов.

„Мнението на Медицинския съвет бе, че подкрепяме мерките на социална изолация, но в даден етап те трябва да се преосмислят, защото психологическият ефект върху нацията ще е много тежък. Извеждането на терапевтични схеми е доста бавен. В момента анализираме опита на наши колеги от цял свят. Нямаме време да изследваме позитивния ефект на прилаганите медикаменти“, призна експерта.

„Ние носим китайски ген. Кой знае колко прилепи сме яли преди десетилетия“, пошегува се той.

„Предстои Великден, нека изгоним животното от себе си. Любовта е нашата отлика от тях. Пътят от пещерата до катедралата е дълъг, да не допуснем да го скъсим в обратната посока“, призова той.