Полк. проф. Крум Кацаров, началник на Кликиниката по гастроентереология към ВМА, заяви, че т.нар. скрининг програми за проверка за заболявания като хепатит C и рак на дебелото черво не са евтини на държавата, но предотвратяват развитието на заболяванията и всъщност спестява пари на държавата. Това той направи в ефира на БНТ. Той допълни, че ще се направи предложение към министъра на здравеопазването за въвеждането на такива програми за превенция и отбеляза, че проверките за хепатит C биха стрували на държавата между 5 и 7 милиона лева годишно.

Полк. проф. Крум Кацаров подчерта, че заболяването хепатит C е коварно, защото в малко случаи в началото му се проявява остра симптоматика. По думите му в световен план между половин и два процента от населението страдат от заболяването, като има няколко рискови групи. "Това е световен проблем - от половин до два процента от населението страдат от хепатит C. До 94 година в България не са правени изследвания. Има определени групи като наркозависимите, при които процентът е доста голям, или пациенти с чести манипулации като тези на химиотерапия. Имаме една база на айсберга, която не виждаме, и малък връх, който виждаме", каза той.

По думите му при появата на симптоматика, вирусът на хепатит C вече е увредил черния дроб. Затова той подчерта от нуждата на превантивни проверки, защото успеваемостта на лечението на болестта е над 95 процента и тя протича амбулаторно, без нужда от приемане в болница."Ако изследването за хепатит C влезе в годишния пакет за прегледи, ще направим широк скрининг за малко пари. Друг вариант е да изследваме определени ензими, който дава сигнали и за други чернодробни заболявания. уточни професорът.

По думите му изследванията за хепатит C ще струва между 5 и 7 милиона лева на държавата годишно. "Така че ако се вложат тези пари, ще се спестят в перспектива. Достъпът до лечение на хепатит C в България е отличен и сме единствената източноверопейска държава със свободен достъп на лечение. В момента успеваемостта на лечението е над 95%, така че резултатите са съпоставим с тези по света. Лечението протича между 8 и 12 седмици, но общата тенденция е да слезе на 8 седмици. Лечението е амбулаторно. По време на лечението пациентите са напълно работоспособни", обясни Кацаров.

Полк. проф. Кацалов отбеляза, че по света съществуват и безплатни скринингови програми за рак на дебелото черво, когато налице има генетични обременявания. "Когато се появи симптоматика на рак на дебелото черво, болестта е в напреднал стадий - има неопределени болки в корема, наршуен ритъм на дефекация, кървене. Нужно е да се направи колоноскопия или да се проведат рентгенови изследвания", обясни професорът.

Проф. Кацаров подчерта, че подобни изследвания като колоноскопия са покрити от Здравната каса и призова за по-висока медицинска култура.