Не смятам, че вирусът е бил пред вратата и си е отивал, а по-скоро в нашето общество се създаде погрешно впечатление, че този вирус може да изчезне – вирусите не правят така никога, каза пред БНР вирусологът проф. Мира Кожухарова.

Според нея в момента се наблюдава плавно развиваща се епидемия, което е била и основната цел на мерките – да се забави хода на епидемичния процес. В резултат на това, според проф. Кожухарова, в нашите лечебни заведения не е настъпила криза и медиците са били подготвени.

„В момента гледаме това, което искахме – една бавно развиваща се епидемия. Говорим за временно увеличаване, след това намаляване. Но не бива да си правим илюзиите, че този вирус може да изчезне. Нямаме какво да направим, така че вирусът да изчезне", поясни тя.

Според експертката по вирусология в България не е имало истински пик на вируса. Тя даде пример за пик с петата седмица на годината, когато в страната е имало 9 231 заболели от грип. Тази ситуация е била възприета без паника, а разумните хора и тогава са спазвали аналогични на настоящите противоепидемични мерки, каза Кожухарова.

Според нея противоепидемичните мерки у нас не са се променили рязко и те са сходни на мерките, предприети в Австрия и Германия.

В Испания и Италия се е развила мощна епидемия, с много силен връх и много висока заболеваемост, а такива високи равнища е нормално да спаднат впоследствие до равнища, които пак остават по-високи от нашите най-високи нива, отбеляза проф. Кожухарова.

Тя призова хората да не бъдат плашени, което не означава пренебрегване на препоръчаните мерки: „Няма място за паника. Има място за едно трезво, нормално отношение към епидемична ситуация, която никога не е приятна. Винаги е свързана и със заболели хора.

В този случай е хубаво, че говорим при по-големия брой от случаите за положителни проби, за хора с положителни резултати, по-малко за хора, които са болни и за съвсем малко за хора, които са в тежко клинично състояние. Така че, ако нещата се запазят в този вид, аз мисля, че това категорично би било успех“.

Професор Кожухарова не приема създаваното отрицателно отношение към болните или към хората, които са застрашени от заболяване: „Болните не са врагове на никого и създаването на негативно отношение към тях аз като лекар не мога да приема“.

Тя изрази подкрепа за провеждане на абитуриентските балове през тази година: „Нямаме право да лишаваме тези млади хора от нещо, което са очаквали толкова години. Те са достатъчно разумни, общо взето са от възрастовата група, която не е застрашена. Изпълнителни са. Поне моите впечатления от младите хора в България са, че сега са доста по-изпълнителни и доста по-информирани отколкото предишните поколения.

Така че мисля, че не бива да се проваля това тяхно тържество“.

Вирусологът определи като много лош пример провеждането на партийни форуми и събития на високо равнище, които се правят демонстративно и се показват пред цялото население и където се вижда, че „хората, които ние избираме, нарушават правилата, които самите те въвеждат“.

В заключение във връзка с казуса с решението на Латвия за 14-дневна карантина на нейните туристи, почивали в България, проф. Кожухарова заяви, че Прибалтийската република насила е упражнила натиск: „Аз не мисля, че българското Черноморие крие по-големи рискове, отколкото улиците в по-големите градове на Латвия. Мисля, че от това само са загубили хората, но те не са имали избор.

Общо взето светът се изплаши повече отколкото трябва, което му попречи в определени ситуации да реагира рационално. При нас този период се надявам вече да е преминал. Хората да мислят рационално, което ще помогне и да се спазват противоепидемичните мерки.

Паниката е най-лошото нещо, когато има проблем. Проблемите трябва да се разрешават, а не да се страхуваме от тях“, посочи тя.