Екипите в триажните центрове и на двете болници са подложени на огромен стрес и най-малкото е неуместно тиражирането на обвинения за мотивацията им и за почтеността на намеренията им, казаха от Щаба в Бургас. 

Служител на Спешната помощ в Карнобат сътвори чутовен скандал, след като пред национална медия твърдеше, че триажът на УМБАЛ „Дева Мария” не работил и отклонявал пациенти. Петър Янев стигна и по-далеч с безброй неуместни коментари, които обиждат най-вече лекарите от болницата в кв.Ветрен, които не са се прибирали по домовете си от седмици, съобщава "Флагман".

„Даваме всичко от себе си! Инвестираме в оборудване за наша сметка, организираме нашия персонал да работи на предела на възможностите си и най-накрая сме обвинени, че нищо не правим цял ден.


Вече ми идва в повече! Щом смятат, че не правим нищо, а само сме искали пари, то по-добре тогава да затворим триажа в Дева Мария”, написа във фейсбук профила си собственикът на болницата Семир Абумелих. Малко известен факт е, че той е доброволец в ковид отделението на болницата си и всеки ден дава личен пример на екипа си, който изнемогва в пика на пандемията.

В УМБАЛ „Дева Мария” първи откриха триажния център за диагностика на болни от коронавирус, без да е ясно дали изобщо дейностите ще им бъдат платени някога. Направиха го, за да помогнат на Бургаска област да премине през най-тежката здравна криза през последния век.

Преди минути и Общинския кризисен щаб излезе с позиция по темата. Публикуваме я без редакторска намеса:

Общинският кризисен щаб категорично възразява срещу опитите за противопоставяне работата на лекарите от различните болници в Бургас.

В ситуация, в която натовареността на медиците е огромна, напрежението на екипите е достигнало до максималната си точка, всяко невярно твърдение и внушение не само ги демотивира, но може да доведе и до решения, от които ще загубят бургаските пациенти.

Общинският кризисен щаб напомня, че още в началото на втората вълна на КОВИД-19, именно двете здравни заведения УМБАЛ "Дева Мария" и УМБАЛ Бургас мигновено реорганизираха дейността си и откриха триажни центрове.

Екипите в триажните центрове и на двете болници са подложени на огромен стрес и най-малкото е неуместно тиражирането на обвинения за мотивацията им и за почтеността на намеренията им.

Призоваваме медиите, лекарите и гражданите да се въздържат от внушения, които не само могат да доведат до демотивация и обида на медицинските екипи, но и до кардинални решения, което ще е тежка загуба за пациентите.

Общинският кризисен щаб заявява, че застава категорично зад медиците от всички бургаски болници и им благодари за всеотдайната и неуморна работа.

Общинският кризисен щаб призовава ръководството на УМБАЛ "Дева Мария" да не взема крайно решение за закриване на триажния център в резултат на обида от направените внушения в медийна публикация от вчера. Изказваме благодарност към целия екип на болницата и им благодарим за неуморния труд.