"Поне още седмица не бива да се отварят детските градини и това не трябва да се коментира".

Това заяви началникът на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски на брифинг в Министерски съвет.

"Щабът продължава работата си и бяха дадени конкретни задачи от страна на премиера за изясняване на мерките за живот в условията на епидемия, както и важни въпроси като разхлабване на мерките, отваряне на туризма, детските градини.

Ние сме натоварени да следим информацията от всички страни в ЕС и да предлагаме според нас най-удачните варианти, за да се вземат най-правилите решения", уточни ген. Мутафчийски. 

Ако продължим в този дух, това дава по-големи шансове за по-нормален начин на живот и в бъдеще. 

Ген. Мутафчийски коментира и колебанията в ежедневния брой на заразените:

"От първа линия във всеки клъстър има винаги много заразени, а когато преминем към изследване на втора линия от контактни, има вече по-малко случаи. Няма и зависимост от това колко проби се правят на ден и днес това се вижда.

Не е задължително с повечето проби да се намират повече заразени. Това доказва, че болестта у нас протича клъстърно, което е добре и ако продължи по този начин да се разпространява, така че да имаме възможност за ограничаване на клъстъри, ще имаме възможност за разхлабване на мерките и по-спокоен живот", разкри още шефът на ВМА.

На въпрос дали ще бъде отменена карантината, свързана с пътуванията, ген. Мутафчийски отговори, че се очакват точни правила и препоръки от страна на Еврокомисията, валидни за всички страни в ЕС. Освен това предстоят преговори и на регионално ниво.
 

Премиерът Бойко Борисов води разговори на междудържавно ниво за предприемане на реципрочни мерки между страни с еднакви противоепидемични мерки и сходно ниво на заболеваемост, уточни ген. Мутафчийски. Такава е препоръката на Еврокомисията, от която се очаква да изготви конкретни указания за туризма в рамките на Евросъюза.

Със сигурност засега най-сигурен си остава транспортът с личен автомобил, препоръча той.