Хората, които живеят в райони с разпространение на Covid-19 трябва винаги да носят маски в магазини, на работното място и в училища, където липсва адекватна вентилация, обяви Световната здравна организация (СЗО) днес.

Ако не може да се спазва физическа дистанция от поне един метър, хората в тези затворени помещения, включително деца и ученици на 12 и повече години, трябва да носят маски, дори при достатъчна вентилация на тези пространства.

Маски трябва да се носят и на открито, ако не може да се спазва физическа дистанция, се казва в засилените препоръки на СЗО.
Говорителката Маргарет Харис каза, че тези препоръки са най-големите промени в постановките на СЗО за носене на маски, като разширяват огласените през юни.

„На закрито, докато не бъде оценено, че вентилацията е достатъчна, СЗО съветва хората да носят немедицинска маска, независимо дали може да се спазва физическа дистанция от поне един метър“, посочва СЗО.

Тя съветва да се носят маски във всички помещения на здравни институции, включително в общи такива като ресторанти на самообслужване, стаиза персонала и др.

Здравните работници могат да носят маски от типа N95, ако са достъпни, когато грижат за пациенти с Covid-19, но единствената сигурна защита е преминаване през аерозолна процедура, посочва СЗО.

По-рано представителят на Световната здравна организация в Русия Мелита Вуйнович каза, че обмислят нови препоръки за определяне на понятието "близък контакт" с пациент с коронавирус,  

Според Вуйнович темата е била обсъдена на 27 ноември на среща на СЗО. Промените се дължат на факта, че сега организацията „знае повече за вируса“:

"Препоръката е общо 15 минути в рамките на 24 часа. Това може да бъде пет минути плюс пет минути и пет минути на разстояние по-малко от два метра," каза Мелита Вуйнович.

Преди близък контакт означаваше комуникация в продължение на 15 минути лице в лице на разстояние по-близко от метър и половина.