Британският премиер Борис Джонсън обяви в събота заповед за „оставане у дома“ за Лондон и Югоизточна Англия, за да бъде забавено разпространението на нов щам на коронавируса, който е значително по-заразен, предава БГНЕС, позовавайки се на АФП.

Новият щам на вируса "изглежда се предава значително по-лесно", каза Джонсън по време на брифинг по телевизията.

Той нареди нови ограничения за Лондон и Югоизточна Англия от неделя, заявявайки, че според новите правила от „четвърто ниво“ „жителите в тези райони трябва да останат у дома“ поне до 30 декември.

Новият щам на коронавируса, идентифициран в Обединеното кралство, може да се разпространява по-бързо. Властите правят спешни изследвания, за да потвърдят, че той не е по-смъртоносен, съобщи главният здравен инспектор на Англия Крис Уити.

"Както беше обявено в понеделник, Обединеното кралство идентифицира нов вариант на COVID-19 чрез геномното наблюдение на Службата по общественото здраве на Англия", каза Уити.

"В резултат на бързото разпространение на новия вариант, предварителните данни от моделирането и бързо нарастващите нива на заболеваемост в Югоизтока, Консултативната група за нови и нововъзникващи респираторни вируси (NERVTAG) смята, че новият щам може да се разпространява по-бързо."

Вчера Великобритания съобщи за 28 507 новозаразени и 489 починали за едно денонощие. Репродуктивното число на вируса е 1,1-1,2, което означава, че броят на новите случаи на коронавирус бързо нараства.

Общият брой на регистрираните във Великобритания заразени е над 1 милион и 977 хиляди. Страната е на седмо място в света по този показател.

С повече от 66 500 починали, Великобритания е на второ място в мрачната статистика в Европа след Италия, с близо 67 900.