"Цялата борба с ковид се води с бюджета на НЗОК, даже има средства и в резерва". Това каза по БНТ д-р Николай Брънзалов, заместник-председател на Българския лекарски съюз.

Той допълни, че тестването на пациентите изисква финансов ресурс. "Ако такъв няма, то няма да може да се справим бързо и рационално с епидемията", предупреди д-р Брънзалов.

"Предложението ни е направлението да се издава само при проява на клиничните симптоми, а не на контактни или такива, които просто желаят да си направят тест. Всякакъв вид направления се издава по лекарска оценка, а не по искане на пациента, защото иначе ще се доближим до анархията", каза зам.-шефът на Лекарския съюз. 

Той допълни, че е наясно, че ще бъдат подложени на натиск от страна на пациентите.

"Всичко е свързано с разходи, наши колеги са заболели, както и техните заместници, и накрая 4000 пациента няма кой да ги поеме. Предложенията са ни базирани върху хората, които реално работят", каза още д-р Брънзалов.
 
Той определи като правилно намаляването на карантината на 10 дни. 

"В лекарското съсловие има хора, които раздвояват мнението в обществото, раздвояват доверието в системата а здравеопазването, което води до намаляване на доверието на пациентите спрямо лекарите. Това е проблем", обобщи той.