„Лозенец“ е един от най-опасните за живеене квартали, заради високите нива на замърсяване и фини прахови частици, които независимите международни станции за наблюдение на качеството на въздуха отчитат.
 

Според данните кв. Лозенец е в най-опасната категория на замърсяване, която е и последна в скалата и е обяснена като „изключителна опасност за здравето: всеки може да изпита сериозни последици за здравето си“, а препоръките към хората в този район е да избягват всякакви активности на открито. 
 
Станциите за наблюдение на качеството на въздуха GAIA използват високотехнологични лазерни сензори за частици за измерване на замърсяването в реално време с PM2,5 или фините прахови частици, проникващи в алвеолите на белите дробове.Те са и едни от най-вредните замърсители на въздуха и последствията за здравето и респираторната система могат да бъдат пагубни. Това е изключително тревожно особено в разгара на пандемията от коронавирус.

Според данните на международната станция, резултатите са повече от притеснителни – въздухът в „Лозенец“ е над 100 пъти над дефиницията за чист въздух, в пъти по-опасно мръсен от най-мръсните точки в света!

Основната причина за това са мръсните улици в квартала, които се мият по-често от дъжда, отколкото от общината и с помощта на вятъра и трафика в района, мръсотиите се разнасят във въздуха и достигат до белите ни дробове.


Снимки от район „Лозенец“, публикувани от граждани във фейсбук групата Квартал “ВИТОША”, район “Лозенец", Столична Община, гр. София

По-тревожното е, че жителите на „Лозенец“ явно ще трябва да свикнат да живеят в тази опасна за здравето среда, защото кметът Константин Павлов – Комитата не прави нищо за едни от най-големите проблеми на района – мръсните улици и почти денонощното движение на строителна техника, която ежедневно увеличава запрашаването и замърсяването на улиците.

Елементарно задължение на един кмет е да се погрижи за това гражданите да дишат чист въздух, но кмета на един от най-престижните квартали в София явно не мисли така, защото нито е решил проблема с безразборно движещата се тежкотоварна техника, нито с мръсните улици, нито с липсата на паркоместа, тротоари и изобщо инфраструкутра в района.


Константин Павлов–Комитата, кмет на „Лозенец“

В социалните мрежи гражданите се възмущават ежедневно от бездействието на кмета Константин Павлов, но от това не следва нищо – безсилието му да реши проблемите вече е ясно за всички.  

А майките с колички в „Лозенец“ освен да се пазят да не бъдат блъснати от коли, докато се движат по улиците, защото тротоарите или липсват или са заети от паркирали по тях коли, вече ще трябва да се притесняват и за здравето на децата си.


При това – говорим за най-скъпия квартал за живеене в София!