Няма недостиг от болнични легла. Няма опасност Пазарджик да остане без линейки. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, след като по-рано днес стана ясно, че шестима медици от Спешния център в Пазарджик са с положителни проби за коронавирус.

„Впечатлен съм от организацията в областта и общините. Всичко служби работят в изключително добър синхрон. Заболелите медици в ЦСМП в Пазарджик вече са 11.

Имаме един фелдшер, който е в интензивно отделение в болницата в Пазарджик. Останалите служители са безсимптомни и са под домашна карантина", добави той. 

От думите на зам.-шефката на РЗИ стана ясно, че заразата е дошла отвън, по битов път. „Не можем да сме категорични как е станало”, добави тя.

"Натискът който получаваме върху здравната система се дължи на елементарни действия от наша страна. Това са противоепидемичните мерки, които не изискват велики усилия. Тази наша отговорност е много голяма", каза проф. Ангелов.

Той добави, че липсата на дисциплина и неизползването на дезинфектанти също е предпоставка за разпространяването на вируса.
 
"В момента не се налага затягане на мерките на територията на България", категоричен бе той. 
 
Министърът се срещна с областния управител на Пазарджик Стефан Мирев, зам.-директора на регионалната здравна инспекция д-р Хюля Шериф, с директора на областната болница в града д-р Красимир Темнилов, представители на местната власт и медицински служители от центъра за спешна помощ и многопрофилната болница.

 

Брифинг на здравния министър проф. Костадин Ангелов

Публикувахте от Новините на NOVA в Сряда, 12 август 2020 г.