Работата на депутатите по актуализацията на държавния бюджет продължава. Осигуряването на 10 милиона лева за информационна кампания за ваксиниране срещу Covid-19 доведе до размяна на реплики в пленарната зала. От "Демократична България" настояват без да се увеличава предвидената сума за Министерството на здравеопазването, сумата изрично да бъде записана целево.

Депутатите ще спят в НС? Ето защо

Петър Чобанов от ДПС обаче репликира, че сумата е нелогично висока.

Според него е смущаващо, че 14 млн. лева са предвидение за ваксини, а 10 млн. - за рекламна кампания.

"Ние от ДПС участваме активно в разяснителна и рекламна кампания за ваксините и го правим безплатно", каза Чобанов, цитиран от БНР.

Д-р Александър Симидчиев обаче беше категоричен, че ниският процент на ваксинирани граждани у нас остава притеснителен, а здравното министерство няма ресурс да проведе необходимата информационна кампания.

"Тези 14 милиона и многото, вероятно стотици милиони или малко по-малко стотици милиони за закупуване на ваксините се реализират в около 20 % от случаите. Всичко друго като разход отива на хаос, защото нямаме добра информационна кампания", каза депутатът.

Осигуряването на допълнителни средства за социално слаби, както и предложения за още пари за закупуване на противопожарна техника също са сред дебатираните теми в пленарната зала.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!