"Защо правите така, българи?" С този въпрос се обръща жител на Велико Търново, който е останал възмутен от гледката, която се разкрива край града. На черен път виждаме червен моноблок, който "разкрасява" гората. Картината допълва захвърлен телевизор, заедно с купища използвани мокри кърпички и бутилки, останали "за спомен" от походите на местни младежи из храстите.

Гледката се открива пред очите на посетителите над езерото Ксилофор. "Мястото е добре известно на младите търновци", заключава Влади Ванков.

"А за тоалетната чиния - не знам какъв изклесяк трябва да си, за да я замъкнеш и изхвърлиш в гората. Изглежда запазена, ако някой иска да я вземе.  По-натам има и изхвърлен телевизор", негодува той.

Мъжът разказва, че в близост до мястото има и контейнер за смет, но това не трогва хората, които решават да изхвърлят боклуците си сред природата. Той твърди, че в района съществува и друг проблем. Ванков смята, че гората е заплашена от изсичане, като заявява, че е видял черни пътища за техника.

Вижте целия разказ на Влади Ванков:

Защо правите така, българи?
П.п.
Мястото е добре известно на младите търновци - черния път на края на асфалта над езерото на Ксилифор, преди да се включи в шосето за Арбанаси.
Там се срещат в колите си ''на скришно в гората'' и после хвърлят мокри кърпички и пластмасови бутилки от вода, което се вижда на заден план.
А за тоалетната чиния - не знам какъв изклесяк трябва да си, за да я замъкнеш и изхвърлиш в гората. Изглежда запазена, ако някой иска да я вземе.  По-натам има и изхвърлен телевизор.

Община Велико Търново сложи голям контейнер за боклуци, точно заради разни *балници, които се събират там, но без резултат - гората отново е замърсена от същите. А скоро гората НЯМА ДА Я ИМА, забелязахме след кратка разходка по маркираните пътеки.

Всички черни пътища са с нови, огромни коловози от тежка техника, вече пълни с вода и множество иглолистни, здрави дървета са осечени. ...

 Някак дори не сме изненадани от грозната гледка, на която се е натъкнал търновеца сред природата. Дори може да се каже, че така се завършва цикъла на боклукчийството из родните гори. След хладилника, който бе захвърлен в Родопите, някак естествено идва и тоалетната чиния. Съвсем лесно красиви места, достъпни за повече хора, се превръщат в истински сметища.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук