Асфалтът по улиците се надигаше и търкаляше, страшно е и не мога да говоря, защото всичко още е пред очите ми. Това каза пред камерата на bTV мъж от Котел, спасил се от потопа.

„Чух, че кучето лае и осъзнах какво се случва. Това не се е случвало. Аз съм на 73 години. Вързах една релса от пердетата, излязох и се спасих“, разказва Милчо Бонев.

Ужасът в Котел: За миг цели улици изчезнаха, срутиха се къщи (СНИМКИ/ВИДЕО) 

„На всички съм предложил настаняване, но хората предпочетоха да останат при роднини. Изнасят покъщнината, за да може всичко да изсъхне“, заяви кметът на Котел Коста Каракашев.Няколко улици в града са буквално заличени. Двама души са изнесени на ръце от пожарникарите. Придошлата вода е обърнала асфалта, носейки автомобили. Повлякла е и хора. Най-тежко е положението на ул. "Иглика". 

От пожарната твърдят, че само за десетина минути са получили близо 50 сигнала за хора във воден капан. Някои от тях са били блокирани от водата в колите и в домовете си. 

Вълна и асфалт е ранили един човек, докато е спасявал покъщнината си. Други споделиха, че са успели да спасят четири деца - от 6 до 8-годишни. Дежурни екипи на пожарната останаха на място през цялата нощ. Два метра е била висока приливната вълна.
 

Няма пострадали хора, но материалните щети са големи. Кметът на Котел Коста Каранашев обясни, че почти всяка година са извършвани корекции на реката, но вчера обемът е бил огромен. 

Кметът на Котел обяви, че иска помощ от държавата, ще се отвори и дарителска сметка. Започва опис на щетите.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ