В родопското село Момчиловци ще изучават китайски език. Целта е местните жители да могат да общуват с туристите от тази страна, които вече са постоянни гости на селото.

По традиция през септември в Момчиловци село се провежда фестивал на киселото мляко, който стана и „топлата връзка” между селото и Китай – езиковият курс на родопчани ще се финансира от китайската компания, която повече от осем години произвежда мляко, носещо името на селото.

„Никой не си прави илюзии, че за месец и половина китайският език, който е един от най-трудните, може да бъде научен, но малко или много хотелиерите, които се занимават със собствен бизнес и посрещат китайски гости, хората с сферата на обслужването и онези, които имат интерес, биха могли да научат основни изрази, с които да се разбират с китайците”, обяснява кметът на селото Сийка Суркова.

Има и местни жители, които са наясно, че няма да се справят с китайския, защото езиците не са им сила. Винаги обаче може да се заложи на родопската музика – така гарантирано стига до сърцата на гостите от азиатската държава, отбелязва bTV.