Житният режим на Учителя Петър Дънов тази година е от 1 до 10 февруари. Той ще се проведе при необичайно планетно струпване в знака Водолей. Подобно е имало през 1962 г., съобщава "Трафик".

Следващото  ще бъде отново през 2080 г. На първи февруари, когато режимът започва,  пет планети, освен Слънцето, са във Водолей, а Луната е в знака на чистотата  - Дева. А на 10-ти, когато той завършва, във Водолей са влезли и Венера и Луната.Такова струпване на седем светила във Водолей е знаменателно и бележи една стъпка напред към ерата на Водолея на обществен план и една крачка нагоре в еволюцията на всеки осъзнат човек.

Житният режим не е рецепта само за подмладяване и пречистване на организма. Това е моментът, в който можем да осъществим връзка и на трите нива - духовно, ангелско и физическо и това да ни извиси и обнови цялостно. Не приемайте житния режим просто като начин за разтоварване на тялото, защото той не е диета.

Най-добре е да се спази и начина, по който Учителят е извършвал житния режим, а именно в тайнство и уединение. По този начин вие ще се извършва пост на ума, тялото и сърцето.

По записки на готвачката на Учителя, сестра Йорданка Жекова, Дънов е правил житния режим с грухано жито, орехи, мед и ябълки, като 100 грама жито е разпределял на три части за консумиране през деня. Три ябълки е отделял за сърцето, девет ореха за мозъка, а медът е бил предназначен да подпомага кръвта. През деня е консумирал и минимум литър и половина гореща изворна вода за пиене.

На първия ден сутринта режимът започва с изричането на следната формула: „Господи, приеми ме в лечебницата на Природата за 10 дни.“

Преди всяко хранене житото се накисва в гореща вода за два часа, след което се консумира. Времето е напълно достатъчно за омекването му, като така то запазва своите свойства. Половин час преди консумация на житото се изпива самата житена вода, която обаче не се пие, а се дъвче. По този начин живителните ѝ елементи преминават директно в мозъчните центрове. Житената вода има лечебна сила, само ако житото е грухано, защото ако е с обвивка, водата не може да премине през нея и да поеме жизнената сила на житните зърна.

Житото следва да се консумира лъжичка по лъжичка, като всяка хапка се дъвче  задължително по 99 пъти с участието на всички зъби. Учителя казва, че храната трябва да се дъвче продължително и внимателно, за да се хранят духовните центрове и за да бъдем здрави.

Отпостването в края на режима трябва да стане все още на разсип на Луната, т.е. преди датата на Новолунието, като то трябва да стане с постепенно и бавно захранване.

В началото се преживява лечебна криза, обикновено на втория - третия ден. След това с всеки ден стоте грама жито ви се струват напълно достатъчни. Ние имаме необходимост да се храним, но ни е нужна много по-малко храна ежедневно употребяваната. По време на режима намаленото количество храна се компенсира от увеличено приемане на вода и съзнателно дишане. Дишането е процес, който се извършва с цялото тяло и ако правим осъзнато дихателни упражнения, ще се уверим в това.

Енергията  не се добива от физическата храна сама по себе си, тя идва от нещо друго, което приемаме с храната, и което е така наречената прана. Идва и чрез водата и въздуха, и в крайна сметка от Слънцето. Нали житото е узрявало под въздействието на слънчевите лъчи, както и ябълките, а медът представлява една от най-магическите субстанции, дадени на човека. Той е кондензирана слънчева енергия. 

И след като човек премине през критичните първи дни на режима, усеща как мозъкът му започва да работи много по-добре, Умът  му се избистря. Мнозина, които са практикували житния режим, ще потвърдят яснотата на мислите която придобиват; повишената работоспособност; изчистването от паразитните мисли, страхове, черногледство. Човек е много повече в „будно съзнание”. 

Хористикът и астролог д-р Светла Балтова препоръчва на хората, които спазват режима, да си водят дневник  за всеки ден от режима, защото е много вероятно да получите прозрения за бъдещи дейности и решения на настоящите проблеми и задачи.