Журналисти и университетски преподаватели изпратиха до новия генералния директор на БНР Александър Велев протестна декларация, в която настояват за незабавното възстановяване на Лили Маринкова като водещ на „Неделя 150“. Декларацията беше разпространена от сайта за човешки права "Маргиналия".
Ето и пълния й текст:

С встъпването си в длъжност новият генерален директор Александър Велев пристъпи към абсурдно действие – лиши националния ефир от едно от култовите имена на БНР. Уволнението на журналистката Лили Маринкова, водеща на единственото публицистично предаване „Неделя 150“ е абсолютно неприемливо за голяма част от журналистическата колегия! Прекратяването на трудовия договор по чл.328, ал.2 от Кодекса на труда, без предварително известие е израз на тотално нарушение на нейните права. Фразата „утре може да отидете на трудовата борса“ е фрапантно доказателство за третиране на журналиста като работен инструмент. Това действие изразява груб административен стил.
Господин Велев, не подценявайте колегията ни! Твърде трудно се задържат Гласове от ранга на Лили Маринкова. Пред микрофона й са заставали политици от всички парламентарни и извънпарламентарни партии, ръководители на синдикати, видни общественици, целият демократичен елит. Лили е живата история на мъчителния ни преход към смислено и адекватно гражданско общество. Нейният несравним диалогичен подход е истински капитал на Националното ни радио. Журналистиката й създаде школа. Високият й рейтинг не се влияе от конюнктури. Професионализмът й e чест за всяка европейска медия. Скандалът с нейното уволнение ще бъде остро поставен в международните журналистически среди, където радиожурналисти като Лили Маринкова ги ценят и защитават, а не ги унищожават.
Настояваме за незабавното възстановяване на Лили Маринкова като водещ на „Неделя 150“! Дължите го не само на нас, нейните колеги, но и на аудиторията, която тя формира трудните години след падането на комунизма. То има характер на разчистване ефира в предизборна ситуация, като насажда сред журналистите страх, вместо професионализъм!
Подписали:
Юлиана Методиева – Сайт за човешки права Маргиналия
Атанас Чобанов – Сайт за разследваща журналистика Биволъ
Асен Йорданов – УС на Сдружение „Свободно слово“
Полина Паунова – журналист, Медиапул
Нери Терзиева – журналист
Емил Коен – Маргиналия
Марин Бодаков – публицист, преподавател ФЖМК
Михаил Иванов – физик, общественик
Еми Барух – журналист
Димитър Стоянов – разследващ журналист, Биволъ
Жана Попова – преподавател, медиен критик
Проф.Снежана Попова – преподавател, ФЖМК
Доц .Мария Нейкова –преподавател, ФЖМК
Проф.Майя Грекова – социолог, Софийски университет
Деян Кюранов – политолог, ЦЛС
Антоанета Ненкова – журналист, БХК
Виктор Лилов, – издател, блогър
Леа Коен – писател, публицист
Татяна Ваксберг – журналист, Дойче Веле
Петя Владимирова – журналист, Дневник

Източник: offnews.bg