Преди седмица разследващият журналист на Нова телевизия Васил Иванов показа в свое разследване как шефовете на столичната Окръжна болница – "Света Анна", в тандем с една странна консултантска фирма, са източили 250 000 лева чрез фиктивен европроект.

Европроект за обучение по английски език на 500 души от персонала, в това число и санитарки на по седемдесет години.

Разследването разкри, че това обучение е извършено само по  документи. Служителите, в това число санитарките, са принуждавани да се подпишат под документи, че девет месеца са ходили на курс, без дори да знаят, че такъв се е провел. Принуждавани от човек от администрацията, изпратен от шефовете на болницата.

Минути след излъчване на разследването ни миналата неделя, последва светкавична реакция от същият този човек – директорът Славчо Близнаков - към доктор Саша Николова, подала сигнала за злоупотребата. 

На следващия ден директорът Близнаков излезе в отпуск.

Днес журналистът Васил Иванов показа още интересни факти, свързани с дейността му като директор. С малко предистория.

Преди години Близнаков е назначен за директор на болницата в Хасково. Като такъв той сключва един доста странен договор с една старозагорска фирма. А именно болничното пране да се пере в пералня в Стара Загора. И така години наред, тонове болничното пране пътува между Хасково и Стара Загора.

Когато преди пет години приятелят му Петър Москов става министър на здравеопазването, от болницата в Хасково, Близнаков е назначен за директор на столичната Окръжна болница, където пък сега Москов му е заместник.

И изведнъж прането на Окръжна болница започва да пътува от София до Стара Загора и обратно. Общо 500 километра. Всеки ден. Десетки тонове. Защото директорът Близнаков е сключил договор със същата старозагорска пералня.

След обществена поръчка, разбира се, в която наред с поставените доста особени изисквания, тя печели с цена една стотинка на килограм. Оферта по-ниска с една стотинка от останалите кандидати. 

И така прането на столичната Окръжна болница всекидневно пътува 500 километра между София и Стара Загора.

Покрай този случай става ясно, че тази съмнителна практика не се прилага само в Окръжна болница. И че го правят и други болници, чието пране също ежедневно циркулира по пътищата на страната.

Освен че изминава стотици километри, често пералните, до които пътува, са незаконни.