Възрастна жена и мъж от село Скобелево бяха кремирани заради тежката зима, пише "Марица". Двамата починали, но техниката не успяла да пробие преспите в местното гробище. Причината е силното снегонавяване.
"Два дни се мъчихме, но нямаше как да стане. Теренът до гробището е стръмен и рискувахме някой багер да падне в пропаст", разказа зам.-кметът на община Родопи Таня Бочукова. Близките на покойниците обаче проявили разбиране. Едните решили да погребат роднината си в Пловдив, а другите - да го кремират. 

"Кремирането си беше изцяло решение на семейството. Едната фамилия обясни, че ще погребе близкия си в Пловдив. Пътят до селото бе изчистен и те се качиха и взеха тялото. Чистихме гробището, когато ни се обадиха другите, че ще кремират роднината си", разказа кметският наместник Стефан Казаков. Той е категоричен, че, как и къде да погребат близките си, е било изцяло решение на роднините и то не е зависело от тежката метеорологична обстановка. 

Снегът в красивото високопланинско село Скобелево достигна вчера 80 см. "Пътят до Скобелево, Чурен и Върховръх е проходим, но при зимни условия. Поемащите нагоре трябва да са със зимни гуми, тъй като височината тук е 1500-1600 метра и продължава да вали сняг", предупреди Стефан Казаков.