Само два дни хубаво есенно време остават до началото на поредното застудяване. От събота ни очаква чувствително захлаждане, дъжд, а в планините - сняг, прогнозира dir.bg.

Днес преди обед времето ще бъде слънчево или с незначителна облачност. Ще бъде топло за октомври, с температури от 21 до 26 градуса, в западната част на Дунавската равнина до около 27.

В следобедните часове облачността ще се увеличава, отначало  над северните райони. Ще духа слаб вятър от запад.

През нощта облачността ще се увеличава до значителна в сутрешните часове в петък.
Минималните температури сутринта  ще бъдат високи, от 10 до 15 градуса.
През деня дневните ще са от 21 до 27, като най-високите стойности ще бъдат измерени в източната половина на страната, където ще духа до умерен вятър от юг.
Облачността ще бъде значителна, но в по-голямата част от страната все още предимно средна  и  висока.

Привечер, отначало над северозападните райони, ще започнат превалявания от дъжд, които до обед в събота ще обхванат по-голямата част от страната.

От северозапад ще нахлува студен въздух и преваляванията над 1400-1500 метра ще бъдат от сняг, като по високите части на планините ще се образува и временна снежна покривка.

Дневните температури ще бъдат доста ниски, от около 6-8 градуса по високите полета на запад до 12, 14 по Черноморието.

При увеличаване на интензивността на валежа, дъждът ще преминава в  мокър сняг  и по високите полета на Западна България, включително в районите на Перник, София, Трънско и  Драгоман.

Умереният и силен вятър ще усилват усещането за студено време. През нощта преваляванията ще продължат, като в сутрешните часове над Западна България ще спират.

Над източните райони ще превалява с прекъсвания и в неделя и едва в ранните часове на понеделник ще спират и там.

Дневните температури в неделя ще се повишат малко, но ще остане студено за началото на октомври. Стойностите им ще бъдат от около 10, 11 по високите полета на запад и в североизточните райони, до 16, 17 градуса в западната част на Дунавската равнина. Там облачността ще се разкъсва и ще намалее.

През почивните дни планините ще бъдат опасни за туризъм. Ще бъде студено, много ветровито, със силен, по  билата бурен северозапад-северен вятър. В ниските части ще вали дъжд  и  мокър сняг, а в средните и високи -сняг, като над 1700-1800 метра температурите ще са отрицателни през по-голямата част от денонощието.

В понеделник облачността ще бъде променлива, като ще има и слънчеви интервали.

Ще остане ветровито, с  умерен, в Дунавската равнина временно силен северозападен вятър.

Минималните температури ще са от 4 до 10, а дневните от 12 до 18 градуса.
Във вторник минималните ще останат без промяна, с през деня ще се затопли слабо и максималните стойности ще бъдат от 14 до 20 градуса.

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме в реално време какви са климатичните условия в страната